Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si
V četrtek, 26. 9. 2019,  je bil prav poseben dan – na Šubički smo namreč obeležili evropski dan jezikov!
Letošnja tema je bila SLOVENŠČINA – MOST DO SLOVANSKIH JEZIKOV.
Dogajalo se je …
  • tržnica jezikov med glavnim odmorom v avli 2. nadstropja
  • učenje poljščine 2., 3. in 6. šolsko uro
  • koncert na terasi naše šole
  • raziskovanje, kako nas slovenščina povezuje z drugimi slovanskimi jeziki
  • reševanje spletne ankete o jezikih
  • pisanje prispevkov za literarni natečaj z naslovom Moja šola je prijazna vsem jezikom
  • izšel je novi literarni zbornik.
Dijaki so pri urah slovenščine in tujih jezikov predstavljali svoje materinščine, tj. druge slovanske jezike. Še posebej pa smo se posvetili primerjavi slovenščine z makedonščino.

 

Poročila dijakov:

Obeleževanje evropskega dneva jezikov se je začelo že pri prvi uri pouka. Pri vsaki uri jezika smo se dijaki ukvarjali z različnimi dejavnostmi. Pri slovenščini smo poslušali pesem v makedonščini in gledali odlomek televizijske oddaje, ki je govoril o makedonskem jeziku ter o podobnosti jezika s slovenščino. Na uri nemščine se nam je pridružila gospa iz Makedonije, ki je predstavila makedonsko pisavo in nam pokazala podobnosti med južnoslovanskimi jeziki. Nato smo se zadnjo uro ob 13:20 odpravili na šolsko teraso, kjer se je odvijal koncert.

KONCERT NA TERASI

 Koncert se je začel z govorom Lize iz 3.C-razreda. Sledila je točka pevskega zbora – pesem Sami naši, ki jo je napisal Vlado Kreslin in opisuje glasbenikove izkušnje s številnih potovanj po svetu, kjer je srečeval slovenske izseljence in emigrante vseh vrst iz bivše Jugoslavije.

HRVAŠKA

Po tej pesmi je dijakinja Maja iz 4. C-razreda recitirala hrvaško pesem Slaboća, ki jo je napisal veliki hrvaški pesnik Tin Ujević. Takoj za recitacijo je zbor zapel še pesem Domovina.

BOSNA IN HERCEGOVINA

Nato so sledile recitaciji Sreča na sarajevski način  in Tražim ulicu za svoje ime ter še dve glasbeni točki. Zbor je zapel evrovizijsko pesem Bistra voda, profesorica Anita Kiralj pa tradicionalno bosansko pesem Što te nema.

SRBIJA

Anastasija, dijakinja 2. G-razreda, je prebrala pretresljivo pesem Krvava bajka, ki govori o tragičnem dogodku, ko so 1. oktobra 1941 nacisti v Kragujevcu ustrelili celoten razred gimnazijskih dijakov. Po recitaciji je Mizbor zapel pesem Tiho noči, moje zlato spava.

MAKEDONIJA

Pesem makedonskega pesnika Mateja Matevskega je prebral Vasil, dijak 4.A-razreda.

RUSIJA

Kaja iz 4.B-razreda je v ruščini recitirala ljubezensko pesem Poslednjikrat sva srečala se, ki jo je napisala ruska pesnica Anna Ahmatova. Pesem Katjuša pa nam je zapel zbor 1. letnikov.

Koncert se je zaključil z lepo mislijo in manjšim prigrizkom.

Besedilo: Luna Klinar, 3. FDogajanje lahko spremljate tudi na spodnji povezavi:
Evropski dan jezikov 2019 na Šubi  
Dostopnost