Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Lučke v Ljubljani so se prižgale, center je obarvan decembrsko, vreme pa skrito pod pokrovom ničle na termometru. Razmere so idealne, da se z dijaki zgodovinskega krožka odpravimo na učno pot po starem mestnem jedru.

Naveza profesorjev zgodovine (Tim Verstovšek) in likovne umetnosti (Teja Vučko) sva pripravila “Pot ljubljanskih umetnikov” in medpredmetno povezala zgodovinski krožek z umetnostnimi vsebinami. S skupinico najbolj vestnih udeležencev krožka smo si po vrsti ogledali: Mojzesov kip Lojzeta Dolinarja nad stranskim vhodom NUK-a, spomenik ilirskim provincam, hišo, v kateri je v Ljubljani bival France Prešeren (Rožna 5), hišo, v kateri naj bi se rodil Janez Vajkard Valvasor (kar se po vsej verjetnosti ni), Robbov vodnjak, Ribji trg s hišo, v kateri je bival Primož Trubar, Tromostovje s Prešernovim spomenikom ter Mesarski most s kipi Jakova Brdarja.

Lokacija naše šole je svojevrsten privilegij, saj lahko iz učilnice neposredno skočimo čez cesto in že pristanemo v sam dih in duh umetniške Ljubljane. Izza pročelij vrstnih hiš se piše bogata zgodovina in upam, da se je udeležencev dotaknila, seveda v primerni spremljavi decembrskega vzdušja.

Tim Verstovšek, koordinator krožka

Dostopnost