Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Za nami je ponovno uspešna in odmevna udeležba francoske gledališke skupine na mednarodnem srednješolskem frankofonskem gledališkem festivalu Fetlyf, ki je v francoskem Saint-Maloju potekal od  25. do 30. aprila 2016.

Odrske luči so se za predstave festivala z mednarodno udeležbo devetih tujih in 6 francoskih gledaliških skupin v tem bretonskem mestu prižgale že trinajstič. Letos je poleg naziva Fetlyf festival dobil tudi novo ime, in sicer » Gimnazijci na gledaliških deskah«.

Francoska gledališka skupina Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana, ki je na festivalu sodelovala že šestič, je tudi letos požela veliko pohval in izredno pozitivno oceno mednarodne žirije mladih. Mladi igralci so letos pod umetniškim vodstvom prof. Irene Zorko Novak in jezikovnim vodstvom koordinatorice projekta prof. Vesne Čeh Štok pripravili priredbo gledališkega dela Raymonda Queneauja Vaje v slogu, ki jih je prof. Zorko Novak postavila v okvir šolskega vsakdana in tako ustvarila zanimivo zgodbo s pomenljivim aktualnim koncem.

Mladi igralci Matic Velkovrh, Filip Fleischman, Lovro Sukič, Lara Kuhelj, Jona Maček, Adrian Džeka, Medina Emušić in Lara Ostojić so zahtevne sloge v francoščini odlično interpretirali. Igro so odigrali dvakrat, in sicer na velikem odru pred več kot 700 gledalci in žirijo, nato pa naslednji dan še na eni od osnovnih šol. 

Festival že tretje leto ni imel tekmovalnega značaja. Žirija mladih oceni vse gledališke predstave in poda oceno oz. mnenje. Organizator in žirija želita poudariti močne strani vseh skupin udeleženk in na ta način vzpodbujati k ustvarjalnosti.

Festival je tudi letos spremljalo veliko dogodkov. Novost je bil večer degustacije tipičnih jedi iz držav udeleženk, pa večer pokušanja bretonskih jedi iz ajdove moke. Udeležili smo se tudi tradicionalne povorke po ulicah mesta. Cilj letošnjega pohoda je bil polotok z ostalinami zaselkov prvih prebivalcev na tem področju, kjer je ena od francoskih gledaliških skupin odigrala gledališko igro z aktualno temo o beguncih in žičnih ograjah.

Ves teden so v dopoldanskem času v gledališču potekale različne delavnice (gledališke tehnike, video in likovna delavnica, brazilska capoera …). V petek dopoldan so imeli vsi igralci generalko za skupno večerno predstavo. Vsi mladi igralci, ki so nastopili na festivalu, so torej v petek zvečer odigrali skupno predstavo na temo »Podstrešje«, ki je bila za gledalce še prav posebno doživetje.

Zadnji večer so bili na ogled tudi  linorezi, ki so jih udeleženci izdelali na likovni delavnici. Po izvedenem glasovanju za najboljši izdelek smo bili prijetno presenečeni, saj je bila za najboljšega izbrana podoba, ki jo je izdelal naš dijak Filip Fleischman. Ta podoba bo namreč logotip festivala Fetlyf 2017! Dijak in njegov logotip sta bila tudi javno predstavljena na svečanem sprejemu pri županu v soboto.

Sicer je pa tudi letos festivalski teden minil v druženju vseh mladih! Stkala so se mnoga prijateljstva med njimi, pa tudi z družinami gostiteljicami. Festival je sicer v prvi vrsti teden gledališča in kulture, pa seveda frankofonije, a je v resnici še mnogo več. Je spoznavanje drugih kultur in jezikov in za vse udeležence nepozabna izkušnja!

Vesna Čeh Štok

Nastop skupine sta omogočila:

Institut francoski logo gjp logo

 

 

 

 

 

 

 

Vtisi:

Fetlyf 10Fetlyf 20Fetlyf 13Fetlyf 8Fetlyf (60)Fetlyf 12Fetlyf 11Fetlyf 9Fetlyf 1Fetlyf 2Fetlyf 3Fetlyf 4Fetlyf 5Fetlyf 6Fetlyf 7Fetlyf 14Fetlyf 18Fetlyf (32)Fetlyf 16Fetlyf 15Fetlyf 17Fetlyf (1)Fetlyf (8)Fetlyf 19

Dostopnost