Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Na pobudo Unesca od leta 2002 vsako leto tretji četrtek novembra obhajamo svetovni dan filozofije. Tudi letos že ves teden po vsem svetu potekajo številne konference, predavanja in okrogle mize, ki opozarjajo na to, kako pomembna je za sodobnega človeka filozofija, in nas nagovarjajo h globljemu razmisleku o svetu in svojem položaju v njem. Kot je zapisal sodobni filozof in matematik Bertrand Russell, gredo ljudje, ki filozofijo prezirljivo zavračajo, »skozi življenje ujeti v predsodke, izhajajoče iz zdravega razuma, iz običajnih verovanj svoje dobe ali naroda in iz prepričanj, ki so zrasla v njihovem duhu brez sodelovanja in privolitve preudarnega razuma«. Filozofija nas kot umetnost postavljanja vprašanj o najbolj bistvenih vidikih stvarnosti nagovarja h globljemu razmisleku o svetu in človekovem položaju v njem; zavzema se za izboljšanje sveta, neguje močan čut odgovornosti za človeštvo in opozarja na vse oblike nečloveškosti, mnogi filozofi pa snujejo humanistične vizije sveta in iščejo možnosti za odpravo revščine, trpljenja in bolečine zaradi odrinjenosti in ponižanja ter si prizadevajo za socialno pravičnost, človekovo dostojanstvo, uresničitev ideje solidarnega človeštva in optimalnih možnosti za srečo vsakega posameznika.

Osrednja slovenska prireditev v počastitev dneva filozofije bo danes, 21. novembra, v Kopru, spremljali pa jo bodo še mnogi drugi dogodki po vsej Sloveniji; več o njih lahko preberete na spletni strani https://danfilozofije.net/ in si ogledate predstavitveni filmček na spletni strani https://www.youtube.com/watch?v=3YmzZvnedyk.

Ta dan bomo zaznamovali tudi na naši gimnaziji. V petek, 22. novembra, bodo v okviru Plečnikovega dneva ob 9.00 v učilnici 15 dijaki 4. letnika, ki se pripravljajo na maturo iz filozofije, predstavili svoje samostojno raziskovalno delo s področja filozofske antropologije, ekološke filozofije, etike in politične filozofije, ob 11.00 pa bo v isti učilnici debata o prihodnosti Evrope, ki jo pod mentorstvom profesoric sociologije pripravljajo dijaki 3. letnika.

V četrtek, 28. novembra, pa bomo ob 14.15 na gimnaziji gostili diplomirano filozofinjo Tinkaro Tihelj, nekdanjo dijakinjo naše gimnazije, ki bo spregovorila o bioetiki in filozofskih dilemah evtanazije.

Vljudno vabljeni!

Dr. Andrej Leskovic

Dostopnost