Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Profesorji Gimnazije Jožeta Plečnika smo za letošnji dan šole odpotovali na tridnevno strokovno ekskurzijo. Namen naše poti je bil obisk pobratene Prve gimnazije Sarajevo.

Predstavniki naše šole smo najprej obiskali Inštitut za razvoj preduniverzitetnega izobraževanja ministrstva za vzgojo in izobraževanje kantona Sarajevo, kjer so nas seznanili z izobraževalnim sistemom v Bosni in Hercrgovini. Poseben poudarek je bil namenjen vprašanjem učiteljske problematike, predmetnika in tekmovanj, inkluzije otrok s posebnimi potrebami ter prehajanja med ravnmi izobraževanja. 

Nato smo opravili obisk Prve gimnazije Sarajevo, kjer so tamkajšnji dijaki pripravili kulturni program, v katerem so predstavili raznolikost in zgodovino tako mesta Sarajevo kot njihove šole. Sledil je ogled ustanove, ki se je hitro prevesil v izmenjavanje izkušenj in pogledov v našem poklicu. 

V neformalnem delu ekskurzije smo obiskali lokalno sinagogo, begovo džamijo ter sarajevsko mestno hišo, Vijećnico. Seveda ni šlo brez sprehoda čez Baščaršijo.

Sama ekskurzija je nudila dober vpogled v primere organizacije in dobrih praks druge države. Pridobitve v obliki številnih novih informacij nam bodo prišle prav pri soočanju s pedagoškimi problemi. Hkrati smo dobili potrditev, katere naše prakse so lahko zgled drugim in kje imamo prostor za izboljšavo. Dejstvo, da smo obiskali kulturni prostor, ki se s slovenskim prepleta tako v vsakodnevnem kot zgodovinskem kontekstu, pa še toliko bolj terja izmenjavanje, sodelovanje in krepitev strokovnega znanja. Vrnili smo se z novimi zunanjimi stiki in večjo notranjo medsebojno povezanostjo. Verjamemo, da se bodo rezultati pokazali tudi v našem delu. 

V imenu učiteljskega zbora GJP hvala prijateljem Prvi gimnaziji Sarajevo za gostoljubje.

Tim Verstovšek, prof. zgodovine

Dostopnost