Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Preko pogovora z Matevžem Remsom vam predstavljamo dijaško gledališko skupino Bermutski 6-kotnik.

 

  1. V šolskem letu 2016/2017 ste se lotili precej ambicioznega projekta. Bi povedali kaj več o tem?

 Torej, vse se je začelo, ko sem oktobra začel pisati svojo dramsko igro (komedijo). Ta je bila končana v prvi polovici januarja in potem je sledil drugi, bolj aktiven del projekta. Hodil sem od šole do šole in zbral skupino dijakov, čisto tako zagretih za gledališče, kot sem jaz, če ne še bolj. Skupaj smo nato ustanovili gimnazijsko gledališko skupino, ki je kasneje dobila ime “Bermutski 6-kotnik”. Zahvaljujoč profesoricam, profesorjem in seveda gospodu ravnatelju, vadimo na Gimnaziji Jožeta Plečnika že pretekle 3 mesece.

 

  1. Bermutski 6-kotnik? Kako pa je prišlo do takšnega poimenovanja?

 Že v samem začetku si nisem želel, da bi bila skupina znana le po uprizoritvi ene same igre, temveč tudi kot samostojna skupina in kot taka je potrebovala prepoznavno ime. Ime Bermutski 6-kotnik ni nikoli bilo mišljeno kot pravo ime skupine. Sprva sem ga navedel le v šali, sčasoma se je ohranil in nihče ga ni želel spremeniti. Še zdaj ga dojemam kot “srečo v nesreči”. (smeh)

 

  1. Zakaj pa ravno “Bermutski 6-kotnik”?

 No, pravzaprav je precej enostavno. 6-kotnik je zato, ker nas je šest. Bermutski pa po zgledu bermutskega trikotnika. Prav tako kot nič ne pride iz njega, sem se sprva pošteno trudil, da sem karkoli spravil iz te bande. (smeh)

 

  1. Kdo vse je član te skupine? Omenili ste že, da je v projekt vpletenih več šol. Katere?

 Projekt je v osnovi “dijaško-gledališki”, kar pomeni, da smo v osrčju delovanja mi dijaki. Igralski ansambel sestavljamo Ela Hartman in Hana Kerin z Gimnazije Bežigrad, Maja Kunaver in Luka Kotnik s SVŠGL-ja ter Gal Gabrijel Vilfan in jaz z Gimnazije Jožeta Plečnika. Ker sem odgovoren za delovanje celotnega projekta, sem prevzel tudi več drugih vlog, kot so delo dramaturga, režiserja in organizatorja. No, prav v tem zadnjem mesecu pa smo celotno ekipo razširili še z glasbo in s kostumografijo.

 

  1. Za kaj pa pravzaprav v vaši igri gre?

 Komedija govori zelo enostavno zgodbo, za  katero mislim, da jo lahko vsak razume in spremlja brez večjih težav. Smrt je tema, ki jo marsikdo dojema kot negativno. Ljudje se neradi pogovarjajo o smrti, saj v njej vidijo nekaj slabega (konec nečesa dobrega). Kar sem želel pokazati je, da lahko predstavimo še tako zateženo temo, kot je smrt, na ne le enostaven, temveč tudi zabaven način. V glavni vlogi je zato Smrt kot oseba, ki zgubi svoj poklic (ki ga tako ali tako ni preveč marala) in mora tako postati človek.

 

  1. Kdaj in kje pa si igro lahko ogledamo?

 S premiero ciljamo na drugo polovico oktobra. V KUD-u Franceta Prešerna si bo takrat predstavo lahko ogledal kdorkoli. Je pa zelo verjetno, da bomo igro enkrat uprizorili ekskluzivno za šole, vpletene v ta projekt. Dodal bi tudi to, da si boste besedilo igre septembra v šolskem literarnem zborniku lahko tudi prebrali.

Spraševal: Darko Svakidan

   Odgovarjal: Matevž Rems

 Slikal: Samo Jančar

 

Dostopnost