Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Plečnikov dan vsako leto organiziramo kot projektni dan, kjer dijakom ponudimo znanje na malce drugačen način. Vsak profesor ali profesorica je v svoji karieri že dobila vprašanje s strani dijakov, zakaj vendar se moramo to učiti, ko pa nam to znanje ne bo nikjer koristilo. Verjemite, da je v tistem trenutku zelo težko enoznačno odgovoriti in dijaka prepričati, da mu bo znanje nekoč koristilo.

Vsak oddelek bo imel 2 delavnici po 90 minut, prvo od 9.00 do 10.30, po polurnem odmoru pa naslednjo, od 11.00 do 12.30.

Letošnja rdeča nit Plečnikovega dneva je medpredmetno povezovanje, saj želimo pri dijakih doseči, da bodo svoje pridobljeno zanje znali med seboj povezovati in spoznali, da pri študiju ali kasneje na poklicni poti ni dovolj biti strokovnjak na svojem ozkem področju, temveč – še posebej v tem negotovem svetu – pričakuje od posameznika, da ima znanje z najrazličnejših področij. Zato bosta tokrat v razred prišla po dva profesorja iz na prvi pogled povsem različnih predmetnih področij. Ali vas zanima, kaj imajo skupnega šah in možgani, kako bo izgledala ura kemije v kombinaciji z geografijo, ali pa geografija v kombinaciji s španščino? Povezali so se tudi profesorji biologije in umetnostne zgodovine, pa slovenščine in francoščine, nemščine in filozofije, zgodovino se boste učili kar ob športni aktivnosti. Spoznali boste, da lahko matematika poseže tudi h kemiji in umetnostni zgodovini; o robotih boste brali kar v angleščini, o Prešernu v italijanščini in angleščini; literarna dela, ki ste jih vajeni poslušati v slovenščini, boste spoznali v najrazličnejših tujih jezikih. Pri športni vzgoji ne boste le telovadili, temveč jo spoznali tudi z vidika fizioterapije in kontaktne improvizacije. Ne le telesno zdravje, kaj pa skrb za duševno zdravje in počutje? Na delavnici psihologije boste spoznali nekaj praktičnih vaj. In nenazadnje, ne pozabimo na Plečnika! Bil je namreč strasten čebelar, vsestranski človek, o katerem bo nastal zbornik, za piko na i pa nam bo kakšno hudomušnost in skrivnost iz njegovega življenja in opusa predstavil naš gost – arhitekt Rok Žnidaršič s svojo sodelavko.   

Postanimo odprti za nove poglede, vsestranski, razgledani. Vzgled pri tem nam je lahko zagotovo naš arhitekt Jože Plečnik, ki velja za vrhunskega arhitekta ravno zaradi svoje drznosti v tistem času in svoje vsestranskosti, ki jo lahko opazimo pri prav vsakem njegovem delu.

In to je cilj našega letošnjega projektnega dneva – odgovoriti na vprašanje dijakov, ki ga dobivamo znova in znova – zakaj se moramo to snov učiti, ko pa se bom vendar odločil za študij, kjer tega znanja ne bom potreboval. Mar res?

Jasmina Miklič, prof. nem.

vodja Plečnikovega dneva

Razpored delavnic po oddelkih

Dostopnost