Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V naši izložbi trenutno gostuje umetnica Ana Sluga z delom DDR Frau (Nemi klici), akril na platnu (2022).

ANA SLUGA se je rodila leta 1981 v Ljubljani. Leta 2004 je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani, magistrski študij slikarstva pa je opravljala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter na Eesti  Kunstiakadeemia (Estonian Academy of Arts) v Talinu v Estoniji. Leta 2015 ji je Univerza v Ljubljani podelila Priznanje pomembnih umetniških del.

Od leta 2007 ima status samostojne kulturne delavke in sodeluje na samostojnih in selekcioniranih razstavah v domačem in mednarodnem kulturnem prostoru.

Spletni nalsov:  www.anasluga.si

e-mail:  anasluga.si@gmail.com

instagram  anasluga_

Ana Sluga se v svojem delu ukvarja z vprašanji osebne zgodovine in identitete, ki so vedno vpeta tudi v družbeni kontekst. V njenem slikarstvu intimno nikoli ni razkrito, temveč je prikazano posredno in brez sentimenta, narativne zgovornosti ali likovne ekspresivnosti, vedno pa je podlaga za njen tematski izbor in ozadje, na katerem se projicirajo potencialne družbene, politične in ideološke vsebine. V času aktualnega zgodovinskega korektiva, ki se vsaj navzven odvija skozi žensko medijsko prisotnost v javnem družbenem in političnem diskurzu, se slikarski cikel DDR Frau – Nemi klici vpenja tudi v »žensko vprašanje«. Toda z njim se Ana Sluga vrača predvsem k premisleku o svoji preteklosti, spominu in izkušnji, ki se z reprezentacijami ženske protagonistke, obdane z mnogimi referencami na umetnico samo,izrazi neposredneje kot prej.

Ana Sluga o svojem delu:

»Delo z naslovom DDR Frau (Nemi klici) je le ena slika iz obširnega slikarskega opusa, ki nosi istoimenski naslov. Prikazujem sodobno žensko zahodnega sveta, ki ima za sabo izkušnjo različnih tranzitov: iz enega družbeno-političnega sistema v drugega, premike na osebnem nivoju in tranzit znotraj lastne umetniške prakse. Figuro postavljam v bodisi bizarne, kontradiktorne, spet drugič humorne in nelogične situacije in znotraj le teh postavljam vprašanja sebi in drugim ter se dotikam svojih dilem o času, v katerem živimo, svojih strahov, prepričanj in pogleda na svet. Tako imenovana glavna akterka je pri tem pripovedovanju iskrena, že skoraj naivna, a tudi zelo osredotočena in kritična. Osebne vsebine pripovedujem latentno – z namigi in jih prepletam s kolektivnimi in angažiranih temami.«

Dostopnost