Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Društvo za Združene narode za Slovenijo v počastitev dneva človekovih pravic razpisuje natečaj za likovne, literarne in fotografske izdelke na temo trajnostni razvoj (gospodarski, socialni in okoljski vidik). Rok za oddajo izdelkov je 4. november 2016.

Več informacij o natečaju je na voljo na spletni strani. Vsi, ki vas sodelovanje zanima, me prosim kontaktirajte.

Jožica Flis Sušjan, Unesco mentorica

 

Predstavitev natečaja:

 

Društvo za Združene narode za Slovenijo že enajsto leto razpisuje natečaj ob dnevu človekovih pravic, v okviru katerega želimo osnovnošolcem in dijakom ponuditi možnost, da izrazijo svoje vtise in razmišljanja o človekovih pravicah skozi risbo, besedo, predmet ali fotografijo. Tema letošnjega natečaja so cilji trajnostnega razvoja.

 

Natečaj za srednješolce obsega naslednje kategorije:

1. Likovni natečaj: likovni prispevki so lahko v poljubni risarski, slikarski, grafični ali drugi tehniki.

2. Literarni natečaj: omejitev dolžine prostega spisa je 1–2 tipkani strani.

3. Fotografski natečaj: fotografije naj bodo reproducirane na fotografski papir ali natisnjene; reprodukcije naj ne bodo večje od formata A4 (210 X 297 mm).

Med 25. in 27. septembrom 2015 je v New Yorku (Združene države Amerike) kot zasedanje na visoki ravni Generalne skupščine OZN potekal Vrh OZN o trajnostnem razvoju, ki je prinesel nove usmeritve razvojnih prizadevanj za naslednjih 15 let – svetovni voditelji so sprejeli Agendo 2030 za trajnostni razvoj. Za razliko od razvojnih ciljev tisočletja novo razvojno agendo s 17 cilji trajnostnega razvoja zaznamuje univerzalen pristop do razvoja – cilje trajnostnega razvoja bodo uresničevale prav vse države sveta. Novi cilji na uravnotežen način naslavljajo tri dimenzije trajnostnega razvoja (ekonomsko, socialno in okoljsko), v veljavo so stopili 1. januarja 2016.

Za uresničevanje ciljev kot skupnega imenovalca razvojnih prizadevanj na globalni ravni bodo na nacionalni ravni ključno vlogo odigrali tudi mladi, zato je Društvo za ZN cilje trajnostnega razvoja izbralo kot temo letošnjega natečaja. Mlade želimo ozaveščati o trajnostnem razvoju in jih spodbuditi k razmišljanju o neenakomernem razvoju v svetu ter globalni solidarnosti. Cilji trajnostnega razvoja zajemajo številna področja in se dotikajo življenja prav vsakega posameznika, zato je vloga mladih pri uresničevanju le-teh izjemnega pomena, saj bodo naslavljali globalne izzive naslednjih 15 let. Z razpisom želimo mladim ponuditi priložnost, da na kreativen način izrazijo svoj pogled na ključne globalne izzive.

Osnovno- in srednješolci, ujemite ideje na list papirja ter nam risbo, esej ali izdelek pošljite na društvo.

Nagrade bodo avtorjem nagrajenih del podeljene na proslavi dneva človekovih pravic, s katero želimo na Društvu za ZN za Slovenijo opozarjati na pomen varovanja in spoštovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Dostopnost