Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V petek, 10. maja 2019, je na naši gimnaziji potekalo več dogodkov, med katerimi je bila glavna prireditev z naslovom “Mladi iščemo rešitve za podnebne spremembe”. Tako smo praznovali svetovni dan voda, ki je bil 22. marca, svetovni dan Zemlje, ki je bil 22. aprila, in svetovni dan podnebnih sprememb, ki je 15. maja. Dogodke smo organizirali dijaki 2. A razreda v okviru predmeta študij okolja.

Poleg že prej omenjene prireditve so na šoli potekali tudi drugi dogodki.

Poročilo dijakinj:

Najprej sva se odpravili do delavnice servisiranja koles, kjer so najini sošolci s pomočjo strokovnjaka, serviserja iz Komunalnega podjetja Vrhnika, popravljali kolesa. Popravljali so spuščene gume, razrahljane luči na kolesih, zavore in prestave. Lastniki koles so bili s popravilom zadovoljni. Nekaj učencev pa nama je zaupalo, da se v šolo s kolesom ne vozijo predvsem zato, ker nimamo kolesarnice. Ob delavnici koles se je nahajala tudi delavnica Gimnazije Ledina. Tu so dijaki z mentorjem in člani krožka za prvo pomoč mimoidočim predstavljali in poučevali prvo pomoč.

V tretjem nadstropju sta dva sošolca v EKO kotičku izvajala anketo o tem, kako naši dijaki skrbijo za čistočo šole in narave, kako se vozijo v šolo in o ostalih ekoloških problemih.

Šesto in sedmo šolsko uro je v učilnici 26 potekala prireditev, na kateri smo bili dijaki 2. A, 2. C in predstavniki razredov Ekošole GJP.

Za začetek nam je zapel naš pevski zbor pod vodstvom prof. Marte Movrin, nato nas je nagovorila gospa ravnateljica Lidija Žigon. Nekaj pomembnih stvari o Krajinskem parku Ljubljansko Barje nam je povedala predstavnica gospa Maša Bratina. Predstavnica Pravične trgovine iz Zadruge Buna, Živa Lopatič, nam je spregovorila o pravični trgovini in kako se različne organizacije zavzemajo za enako plačane moške in ženske, za pravično ceno odkupa surovin in osnovnih živil, kako se borijo proti zasužnjevanju otrok in za to, da otroci ne bi bili najcenejša delovna sila. Za konec je sledil še kviz o poznavanju Barja, podnebnih sprememb in o potrošništvu, ki nam ga je pripravila prof. biologije Sabina Lepen Narić.

Tako se je naš dan o ozaveščanju pomembnosti narave zaključil. Meniva, da je za šolo taka prireditev pomembna, saj se o podnebnih spremembah premalo učimo pri drugih predmetih, razen pri ŠOK-u, ki ga imamo v 2. A razredu.

Naja Šetina in Tinkara Pezdir Černe, 2. A

 

 

Dostopnost