Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Za zadnji dan pouka v tem šolskem letu smo pripravili kulturno prireditev ob zaključku šolskega leta in dnevu državnosti, ki je bila posvečena trem vélikim slovenskim umetnikom: pisatelju, pesniku in dramatiku Vitomilu Zupanu, pesniku, mladinskemu pisatelju, humoristu in šansonjerju Franetu Milčinskemu – Ježku ter gledališkemu in filmskemu igralcu Stanetu Severju, saj letos obeležujemo 100. obletnico njihovega rojstva. Zanimivo in pestro prireditev, ki so jo sestavljale kratke predstavitve življenja in dela umetnikov, glasbeni točki, recitacije in gledališka igra, sta povezovala Kaja Savodnik, 1. G, in Lovro Sukič, 1. B.

 

Po predstavitvi življenja in osebnosti Vitomila Zupana je Lara Pavli, 2. B, prebrala zaključek njegove pravljice Plašček za Barbaro, ki jo je napisal zaradi boleče ločitve od hčerke Barbare, iz pravljice Trije konji pa življenjsko modrost, ki jo je posvetil svojemu sinu Dimu. Sledili so citati iz njegovega najbolj znanega romana Menuet za kitaro, ob tem pa je zazvenel Sorov Menuet za kitaro v A-duru, ki ga je zaigral Urban Leskovar, 1. C.

Zvezdica Zaspanka nas je nato ponesla v svet Franeta Milčinskega – Ježka, ki je samega sebe pogosto imenoval dvorni norec njegovega veličanstva – Človeka. Najprej smo prisluhnili Ježkovemu šansonu Darwin nima prav, ki ga je zapel Filip Fleischman, 1. B, na klavirju pa ga je spremljala Anaja Banič, 2. B. Tinkara Kern, 1. G, Maša Milovič, 1. G, in Lovro Sukič, 1. B, so recitirali tri Ježkove pesmi, za konec pa je ob Anajinem igranju na klavir in saksofonu, ki ga je igrala Tinkara Cerar, 2. F, lanska maturantka Ajda Stina Turek prepevala zimzeleno popevko Ne čakaj na maj, za katero je besedilo napisal Ježek.

V spomin Stanetu Severju, ki je bil znan po vlogi Boccaccia v televizijski nadaljevanki Dekameron, so dijaki priredili Boccaccievo Novelo o sokolu in tako je nastala gledališka igra z naslovom Novela o pametnem telefonu. V njej so zaigrali Adrian Džeka, 1. B, v vlogi Matija, Kaja Savodnik, 1. G, v vlogi Anje, Ema Kmecl, 1. G, v vlogi Julije, Lovro Sukič, 1. B, v vlogi inštruktorja Vilija, Jošt Sušnik, 1. B, v vlogi Anjinega fanta in Filip Fleischman, 1. B, v vlogi sodobnega Boccaccia. Matija, sodobni Friderik, je v naši igri do ušes zaljubljen v Anjo, sodobno Giovanno. Ta ima sestro Julijo, ki jo je ob koncu šolskega leta doletel popravni izpit iz matematike, zato si zaželi pametni telefon MG Destiny 2533, ki ga ima samo Matija. Anja prosi Matija za telefon, a ga medtem ponesreči uniči, zato se mora Julija zateči k tradicionalnim metodam, ki zagotavljajo uspešno opravljanje popravnega izpita: k učenju, Matija in Anja pa se zaljubita.

Na koncu nas je nagovoril g. ravnatelj Anton Grosek, ki nam je med drugim zaželel prijetne počitnice, spomnili pa smo se še naše države in tako je Lara Pavli, 2. B, prebrala nekaj lepih misli o domovini.

Kulturna prireditev je bila smiselno zasnovana in razgibana, po odzivih občinstva pa se zdi, da tudi uspešna in zabavna. Zahvaljujemo se vsem dijakom, ki so se pod mentorstvom profesoric slovenščine Katarine Nagode in Lare Stele Šalamon na svoj nastop pripravljali več tednov, še posebej lanski maturantki Ajdi Stini Turek, za tehnično podporo g. Boštjanu Breščaku, za pripravo avle 1. nadstropja pa tudi g. hišniku. Posebna zahvala gre g. ravnatelju za nagovor in za nagradni izlet z ladjico po Ljubljanici za nastopajoče in mentorici.

Lara Stele Šalamon, prof. slo.

Dostopnost