Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Krim november 2014V noči s petka na soboto, 21./22. november 2014, smo izpeljali jesensko opazovanje nočnega neba na Krimu. 

 

Na Krim smo prišli okoli 18h. Najprej smo se namestili v sobe in pripravili opremo. Zaskrbljeno smo zrli v nebo, ker nas je obdajala megla, čeprav je bila napoved dobra za višje ležeče kraje (Krim 1107 nm). Po nastavitvi smo se zbrali v jedilnici in imeli pripravo na opazovanje globokega vesolja, ker smo želeli »prodreti« v globine vesolja, saj so galaksije oddaljene npr. 85 milijonov sv. l. ali več, saj če samo pogledamo galaksijo M31 v ozvezdju Andromede, gledamo 2,2 milijona let v preteklost. Seznanili smo se, kako oceniš kvaliteto neba in kaj pomeni svetlobno onesnaženje. Prikazali smo tudi, kako uporabimo Sky Quality Meter za oceno kvalitete neba. Po tem uvodu smo imeli uro odmora za večerjo. Po večerji pa smo se seznanili z zvezdno karto in pogledali nekaj zanimivih astronomskih pojavov, ker je na Krimu še vedno kraljevala megla. Nato so dijaki imeli odmor (od 22h dalje), dokler se ne bi zjasnilo. Zjasnilo se je ob 1h ponoči. Takoj smo se lotili opazovanja in tako smo opazovali najprej planet Jupiter, kjer smo lepo opazili temnejše pasove in Galilejeve satelite. Med opazovanji s teleskopom smo se seznanili z ozvezdji. Nato smo si ogledali še galaksije M31 v Andromedi, M81 in M82 v ozvezdju Veliki medved (Veliki voz), zvezdno kopico (gručo) M15 v ozvezdju Perzeja. Potem nas je teleskop popeljal 1500 let v preteklost, ko smo občudovali meglico M42 v Ozvezdju Oriona, ki ima v sebi snovi za 10 000 novih zvezd. Ob koncu smo opazovali še ostanek supernove v ozvezdju Bika M1 (Rakovica) in tako opozorili na razvoj zvezd. Žal nas je ob 3h spet ovila megla in smo zlezli v tople pole postelj. Po zajtrku smo se vrnili v Ljubljano, nekoliko žalostni, ker smo imeli obilo megle in smo ujeli samo dve uri opazovanja. Med opazovanjem smo tudi merili kvaliteto neba.

 

Pri opazovanju so se nam pridružili tudi štirje dijaki z mentorjem Rastom Snojem iz Srednje šole iz Vegove v Ljubljani. Njihova skupina je ime svoj program, tako da so se lahko naši dijaki seznanili tudi z snemanjem planetov. Tako smo si izmenjali izkušnje.

Jesensko opazovanje globokega vesolja je le delno uspelo, ker je bilo konkretnega opazovanja malo, ker nam je to preprečilo vreme. Teoretični del je bil izpeljan v celoti, bil je dopolnjen s nekaterimi zanimivimi animacijami.

Boris Kham

Dostopnost