Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Od 5.-11. aprila 2024 so bili pri nas na obisku dijaki gimnazije Albert Londres iz francoskega Cusseta (Vichy). Nadaljevali smo v Franciji pričeto delo, malo na terenu, malo v šoli, in sicer smo primerjali predvsem floro in favno med obema krajema, ki ju loči le 4 minute geografske širine. 

Dijaki GJP so aktivno prispevali svoj delež pri organizaciji izmenjave: samostojno so pripravili zajtrk za naše francoske prijatelje, ki so k nam prišli po dolgi poti z vlakom, bili so zadolženi za pripravo in vodenje delavnic “Ribji detektivi”, nekateri so sodelovali pri pripravi reportaže o soški postrvi in atlantskem lososu, drugi so pripravili kviz o poznavanju Slovenije in predstavitve Slovenije, Ljubljane, Plečnikovih del ter prisotnosti Francozov na slovenskih tleh, francosko-slovenska skupina deklet je povzela dosežke raziskovanja genetike vrtnic, ki so jo opravile  v oktobru na francoski gimnaziji, nekaj dijakov pa je aktivno sodelovalo v kulturnem programu zaključnega večera.

Najlepša hvala vsem profesoricam, ki so s svojimi prispevki obogatile program: 

Lari Stele za uspešen tečaj slovenščine, Meliti Meglič za zabavno učenje polke, Marti Movrin za energično vodenje francosko-slovenskega zbora in učenje pesmi Aux Champs Elysées/Čez Šuštarski most, ki je postala “himna izmenjave”, posebna zahvala pa gre Heleni Črne Hladnik, ki je pripravila vse biološko obarvane delavnice in z dijaki posnela film o soški postrvi  in atlantskem lososu ter skozi celo leto spodbujala dijake k aktivnemu pristopu.

Z nami pa so bili tudi zunanji sodelavci, ki so za dijake pripravili strokovna predavanja oz. vodenja: Luka Šparl, višji naravovarstveni svetovalec krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, dr. Jože Ocvirk, nekdanji direktor Zavoda za ribištvo Slovenije in velik poznavalec soške postrvi, in Olivier Raymond, prof. na Univerzi Claude Bernard Lyon 1, specialist za genetiko vrtnic (prek videokonference). S svojim delom in izkušnjami so morda kateremu od dijakov nakazali pot v prihodnost. Vsem najlepša hvala za prispevek!

Preživeli smo bogat teden, ki je izkušnja več za dijake, ki se na ta način krepijo predvsem v socialnih in komunikacijskih veščinah  – resnična “enajsta šola”, ki je ne bomo pozabili ne dijaki ne profesorice.

Lani stkane vezi so se letos še okrepile. Učimo se drug od drugega in si postavljamo nove izzive za izmenjavo v prihodnjem šolskem letu.

Animirani film 4. dneva izmenjave, ki so ga pripravili Anže, Neil in Paul, si lahko ogledate tu

Polona Končar, vodja izmenjave

Dostopnost