Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Z dijaki, ki se učijo francosko, smo se 12. 10. v popoldanskih urah z vlakom odpravili v osrčje Francije, v mestece Cusset, ki je praktično zlepljeno z veliko bolj znanim termalnim mestom Vichy.

Med potjo z vlakom smo si ogledali Salzburg in Pariz, v Vichy pa smo prispeli v petek, 13. 10.,  zvečer, ko smo se srečali s francoskimi vrstniki in njihovimi družinami.

V soboto smo si ogledali njihovo tržnico z lokalnimi pridelovalci, kjer smo si nakupili dobrot, ki smo jih nato pojedli ob reki Allier, v kateri se pri njenem izviru drsti atlantski losos. Popoldne smo obiskali “vilo vrtnic” iz l. 1863, kjer smo nabrali nekaj listov vrtnic, da bomo lahko z genetsko analizo ugotovili, ali se kateri od genov križa z vrtnicami Bourbonkami, ki smo jih prinesli iz Slovenije.

Danes je bil namenjen dnevu, ki so ga dijaki preživeli s svojimi francoskimi družinami, jutri pa se začenja 4-dnevni projekt, v okviru katerega bodo dijaki ugotovili, kakšno je stanje tukajšnje rečne vode, obrečnega gozda, katere so obrečne človekove dejavnosti in gradnje itd.

4 dnevi izzivov v francosko-angleškem jezikovnem okolju!

Polona Končar in Helena Črne Hladnik

Dostopnost