Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Evropski dan jezikov 2023 smo na Gimnaziji Jožeta Plečnika Ljubljana obeležili tako, da smo se posvetili prevajanju. Dijakinje in dijaki vseh letnikov so se preizkusili v poklicu prevajalca in prevedli kratka literarna besedila, večinoma iz tujih jezikov v slovenščino. Najboljši prevodi so bili predstavljeni med prireditvijo v ponedeljek, 25. 9. 2023, ali objavljeni na spletni strani, posvečeni evropskemu dnevu jezikov.

Evropski dan jezikov smo praznovali s koncertom s pesmimi v različnih jezikih. Koncert je bil izveden v ponedeljek, 25. 9. 2023 ob 13.25 v avli 3. nadstropja. Nastopili so dijaški in profesorski zbor, profesorski bend ter dijakinje in dijaki, ki so peli v slovenščini, poljščini, slovaščini ter v tujih jezikih, ki se jih učijo v šoli, in sicer v italijanščini, francoščini, španščini, nemščini in angleščini. Dijakinje in dijaki so tudi predstavili najboljše prevode, ki so nastali med poukom tujih jezikov. Predstavitve nekaterih prevodov so popestrile tudi ilustracije naših dijakinj. Koncert je bil posnet z namenom, da bi si ga lahko ogledali vsi dijaki na šoli. Prireditve so se udeležili dijakinje in dijake drugih letnikov, ostali si bodo ogledali videoposnetek.

K praznovanju evropskega dneva jezikov so prispevali tudi dijakinje in dijaki prvih letnikov pri pouku likovne umetnosti. Likovno so ustvarjali občutje radosti v slogu španskega kubističnega slikarja Pabla Picassa ob 50. obletnici njegove smrti. Tematika se neposredno povezuje z besedilom evropske himne Oda radosti.

Sara Hevia Murciego, koordinatorica EDJ 2023

Dostopnost