Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

30. maja sta v okviru aktivnega državljanstva za dijake tretjega letnika potekali dve ekskurziji.

Dijaki 3. C, D in F oddelka so na ekskurziji na temo “slovenska kulturna in lokalna zgodovinska dediščina” obiskali Pokrajinski muzej Kočevje in Rokodelski center Ribnica.  V Pokrajinskem muzeju so dijaki spoznali lokalno zgodovino Kočevskega, kulturo Kočevarjev, zgodovino tamkajšnje gimnazije, razvoj lokalne skupnosti, vlogo regije v sodobni zgodovini (s poudarkom v drugi svetovni vojni in v času socialistične Jugoslavije) ter nekaj splošne sodobne nacionalne zgodovine. Obiskali so dvorano, kjer je leta 1943 zasedal Zbor odposlancev Slovenskega naroda, ter si ogledali eksponate v prostorih Šeškovega doma. V Ribnici so dijaki obiskali Rokodelski center, kjer so spoznali razvoj lokalnih obrti, največji poudarek je bil seveda namenjen suhi robi in njeni tradiciji. Dijaki so se tudi preizkusili v izdelovanju manjših izdelkov iz tankih lesenih trakov. Center nudi vpogled v zgodovino tamkajšnjih prebivalcev, vsakodnevno življenje prejšnjih stoletij ter razvoj trgovske dejavnosti v regiji. Poleg centra se nahaja tudi grad Ribnica, v katerem so si dijaki ogledali razstavo o čarovništvu, na kratko pa spoznali tudi zgodovino samega gradu.

Namen ekskurzije je bil spoznati novo regijo, ki je v različnih časovnih obdobjih prispevala k slovenskemu kulturnemu, ekonomskemu in nacionalnemu razvoju.

Dijaki 3. A, B, E in G so obiskali spodnje Posavje. Ekskurzija, ki smo jo skupno organizirali že tretjič in je postala prava tradicija aktivnega državljanstva na naši šoli, poteka v dveh delih. V družboslovnem so dijaki obiskali grad Rajhenburg. Namen obiska je bil seznaniti se z zgodovino slovenskega izgnanstva v času druge svetovne vojne, obravnavati vprašanja posameznikove svobode v totalitarnih sistemih, probleme begunstva in lokalno zgodovino v kritičnih obdobjih. V naravoslovnem delu so dijaki obiskali raziskovalni center Svet energije GEN-I in opravili avtobusni ogled Nuklearne elektrarne Krško. Namen je bil podučiti se o različnih načinih pridobivanja energije, o prednostih in slabostih jedrske energije ter o rešitvah in problematiki alternativnih virov.

V priponkah so utrinki iz obeh ekskurzij.

Koordinatorji aktivnega državljanstva

Dostopnost