Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

30. maja je v sklopu dejavnosti aktivnega državljanstva potekala ekskurzija v spodnje Posavje za dijake 3. A, 3. B in 3. D oddelka. Ekskurzija je bila razdeljena na dva tematska sklopa:  totalitarizmi (družboslovje) ter zelena in jedrska energija (naravoslovje). 

Vsi dijaki so tako opravili dva obiska. V sklopu “totalitarizmi” so obiskali grad Rajhenburg v Brestanici, kjer so si ogledali razstavo o slovenskih izgnancih v času druge svetovne vojne ter razstavo o kazenskih ustanovah na gradu v času komunizma. V sklopu “zelena in jedrska energija” pa so obiskali interaktivni multimedijski center Svet energije (GEN energija, d. o. o.) v Krškem ter opravili avtobusni ogled Nuklearne elektrarne Krško. 

Namen naravoslovnega tematskega sklopa je bil dijakom približati ekološko in zeleno politiko, jih podučiti o prednostih in slabostih različnih načinov pridelave in oskrbe z energijo, o trajnostnem razvoju, o odgovornem ravnanju z naravo, toplotno, električno in drugo energijo ter jih ozavestiti o pomenu racionalnega ravnanja z okoljem in njegovimi viri. Namen družboslovnega tematskega sklopa je bil dijake ozavestiti o problematiki izgnanstva med drugo svetovno vojno, o vplivu totalitarnih režimov na življenje posameznika, o načinih, kako lahko populizem, radikalizem in nenazadnje vzvišen odnos do drugih skupin pripelje do naravnost grozljivih družbenih posledic. 

Prilagam nekaj utrinkov z ekskurzije. 

Tim Verstovšek, koordinator aktivnega državljanstva v 3. A, 3. B in 3. D 

Dostopnost