Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V nedeljo ob zgodnih jutranjih urah smo se z Dolgega mosta z avtobusom odpeljali na šolsko ekskurzijo v München. Med vožnjo nas je naš vodič že popeljal v zgodovino Bavarske, kjer leži tudi mesto, ki smo ga obiskali. Ob prihodu v mesto smo si sprva ogledali olimpijski kompleks in stolp, ki je med drugim tudi najvišja stavba v Münchnu. Ogled smo nadaljevali v avtomobilskem salonu BMW, v katerem smo lahko poslikali in preizkusili nekatere izmed najbolj prestižnih avtomobilov v celotni Nemčiji. Po ogledu avtomobilskega salona smo se z avtobusom odpeljali v sam center mesta, kjer smo imeli na voljo dovolj časa za obisk lokalnih slaščičarn in kavarn. Kasneje smo se sprehodili skozi mesto, kjer smo si ogledali veliko lokalnih zgodovinsko pomembnih zgradb in znamenitosti: Marienplatz z mestno hišo, operno hišo, stolnico, Stachus s sodno palačo in ostalo.  Kmalu pa je že nastopil čas za večerjo, saj smo bili po dolgem dnevu ogledov že vsi pošteno sestradani. V avtentičnem nemškem gostišču smo bili deležni prave bavarske pojedine. Takoj po večerji smo se z avtobusom odpeljali v hotel, kjer smo bili razporejeni v sobe. S kolegom sva po nastanitvi preživela super zabaven večer ob igranju namiznega nogometa in v družbi ostalih mladih udeležencev ekskurzije.

Naslednji dan smo začeli z obilnim zajtrkom v hotelski jedilnici, nato pa smo se odpravili v težko pričakovan Tehniški muzej z odseki za astronomijo, glasbo, fiziko, nanotehnologijo, navtiko in ostalo. Skozi različna poslopja muzeja nas je odpeljal zaposleni in nam razkazal mnogo poskusov z elektriko, glasbili in ostalimi zelo zanimivimi pripomočki. To moraš enostavno doživeti. Po koncu programa smo imeli na voljo še približno uro časa, da smo si muzej ogledali še sami in si v trgovini kupili kakšen spominek. Po končanem ogledu smo se odpravili še na zelo znamenit nogometni stadion Allianz Areno, kjer smo se sprehodili po hodnikih in garderobah, ki jih uporabljajo igralci. Kot nogometni navdušenec mi je bila to res enkratna izkušnja in na žalost naš zadnji postanek v Münchnu, saj smo se po ogledu in obisku Bayern München trgovine že odpravili proti domu. Na poti smo veliko slišali tudi  o življenju in dosežkih mnogih nemških fizikov.

Ekskurzija je bila res enkratna in poučna, zato si želim, da bi ostali še kakšen dan več. Na koncu bi rad izrazil pohvalo profesorjem in vodiču, da so uspeli izpeljati tako zanimiva dva dneva in hkrati povabil še ostale dijake, da se udeležijo tovrstnih potovanj, saj dodajo k medsebojni povezanosti in zbližanju. Take ekskurzije pripomorejo k širjenju obzorja in pridobivanju naravoslovnih znanj na izredno zanimiv način.

Marcel, 3. E

 

Dostopnost