Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

15. 2. 2023 smo se dijaki Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana odpravili na pot v München. Našo pot smo začeli zgodaj zjutraj na Dolgem mostu s spremstvom profesorice Sonje Kitak in profesorice Nadje Gnamuš.

Prvi dan, takoj po prihodu na Bavarsko, smo se sprehodili po Allianz areni ter si ogledali njeno notranjost: garderobe, slačilnice, konferenčne sobe in ostalo. Vživeli smo se tudi v vlogo navijačev na tribunah. Ogledali smo si muzej kluba FC Bayern, v katerem je bila prikazana zgodovina kluba.

Pot smo nadaljevali do vesoljskega astronomskega centra, kjer smo si ogledali znani planetarij. Preizkusili smo lahko astronomske naprave ter si podrobno ogledali delovanje Zemlje, Sonca, zvezd in drugih vesoljskih teles. Proti večeru smo se odpravili v četrt najstarejših pivnic, kjer smo videli veliko in prelepo mestno hišo. Večerjali smo v tipični bavarski restavraciji, kjer so nam postregli tradicionalno jed – piščanca.

Drugi dan smo se po zajtrku odpravili v Egipčanski muzej, po katerem smo se sprehodili s pomočjo medijskega vodnika. Seznanil nas je s predmeti in najdbami stare egipčanske kulture. Nato smo si ogledali Staro pinakoteko, v kateri je bilo razstavljenih približno 800 prelepih umetnin znanih in manj znanih mojstrov. Še isti dan smo si z nemškim strokovnjakom ogledali tudi Muzej transporta. Videli smo skoraj vse, s čimer se lahko gibljemo po zemlji – od dirkalnih avtomobilov do parnih lokomotiv. Za zadnjo točko tega dne smo se povzpeli na Olimpijski stolp s prelepim razgledom na Olimpijski stadion in del mesta.

Tretji in tudi zadnji dan v Münchnu smo se po zajtrku sprehodili po mestu do veličastne Münchenske rezidence, ki velja za eno izmed največjih renesančnih dvoran. Ogledali smo si njene notranje sobane, ki so bile prav tako veličastno okrašene v stilu baroka.

Po sprehodu po mestu smo se odpravili do največjega Tehniškega muzeja na svetu, po katerem nas je ponovno popeljal odličen nemški fizik. Na zabaven in razumljiv način nam je razložil delovanje fizike in kemije s pomočjo razstavljenih poskusov. Približal nam je poglavja iz svetlobe, moderne fizike in kemije. Imeli smo tudi nekaj prostega časa za samostojno raziskovanje. Spoznali in naučili smo se veliko novega. Nato pa smo se odpravili  domov, kamor smo po prijetni in družabni poti prispeli pozno zvečer.

Dijakinje 1. C

Dostopnost