Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Prof. Boris Kham nas vabi k opazovanju enkratnega dogajanja na večernem in nočnem nebu, ki se bo odvijalo od 19. do 23. decembra 2020.

Dve decembrski veličastni nebesni igri: Dinamika narave (»trk« planetov velikana Jupitra in gospodarja prstanov Saturna) [od 19. do 23. decembra 2020 in še dalj]

Približuje se trenutek, ko bosta »trčila« planeta Jupiter in gospodar prstanov Saturn. Ta veliki dogodek (astronomsko temu rečemo velika konjunkcija) se bo odvijal 21. decembra ob zahodu Sonca. Katastrofe ne bo! Oba planeta, gledano z Zemlje, sta le navidezno blizu, v resnici je Jupiter oddaljen 890 milijonov kilometrov, Saturn pa kar 1,6 milijarde kilometrov od nas. Jupiter porabi za obhod okrog Sonca nekaj manj kot 12 let, Saturn pa nekaj manj kot 30 let – igra je podobna kazalcem na uri. Planeta se vedno bolj približujeta in zato ju lahko opazujemo že vsak jasen dan v decembru, da bomo doživeli dinamiko vesolja in lepoto celotnega stvarstva. Med soboto, 19., in sredo, 23., sta Jupiter in Saturn manj kot 0,3 stopinje narazen (ali 18 ločnih minut); najbolj se  zbližata v ponedeljek, 21. decembra, na 0,1 stopinje (ali na 6 ločnih minut), kar je le petina premera polne Lune (polno Luno vidimo pod kotom 30 ločnih minut).

Približevaje se bo odvijalo na jugozahodnem nebu in opazovanje začnimo že takoj po sončnem zahodu okoli 16.45. Oba igralca bosta le okoli dobrih 15 stopinj nad obzorjem, zato se moramo podati na kakšno vzpetino, da bomo imeli jugovzhod čist. S seboj ne pozabimo vzeti kakšen daljnogled (npr. 10 x 50) in teleskop, če ga imamo. Oba akterja bosta v zornem polju okularja in ob tem bomo lahko opazili še njune podrobnosti. Seveda pa bo dobrodošel tudi fotoaparat, da si naredimo spominsko sliko. Če bomo prisostvovali lepi in veličastni igri dinamike narave, imejmo pred očmi, da bo naslednje tako srečanje šele 15. marca 2080. Pred tem pa je bilo tako srečanje 16. julija 1623. Torej tega ne zamudimo. Veličastno sliko na nebu bo v teh dneh dopolnjevala Luna, ki se bo debelila in više gori nad Luno bo svetil rdeč biser, to bo planet Mars, in na vzhodu bo počasi vzhajalo ozvezdje Oriona s znamenito Orionovo meglico M 42, kjer je porodnišnica zvezd. Med opazovanjem si je modro zapisati vtise ob opazovanju, da bomo imeli spomin nanje.

Ta dogodek je lahko izziv, da šole izpeljejo kakšno skupno opazovanje, a to bo težko, v bistvu  nemogoče, ker imamo to zdravstveno krizo. Predlagam, da učence in dijake vzpodbudite, da sami opravijo opazovanje in napišejo poročilo, morda tudi kakšnemu spretnemu učencu ali dijaku posodite teleskop, če ga imate. Pobrskajo naj po internetu. Pri vsem tem pa smo omejeni na občine (vsaj za enkrat) in težko bo najti povsod odprto mesto proti jugozahodu. Npr. v ljubljanski občini  gremo lahko na Prežganje in Janče (pa še kam), ki so znotraj meja občine, in ker je dogodek takoj ob sončnem zahodu, smo lahko doma že pred 21h.

Če bomo šli na teren, ne  pozabimo, da potrebujemo zelo toplo obleko in obilo dobre volje, saj bo srečanje nizko na jugozahodu in tam lahko ozračje zelo migeta.

In še pomembno obvestilo: Astronomski observatorij Golovec bo srečanje planetov Jupitra in Saturna prenašal po spletu in to iz primerne lokacije, ker se na Golovcu dogodka ne bo videlo. Poglejte na internetno stran observatorija na Golovcu in pred srečanjem boste našli vse napotke. Tako boste lahko iz domače sobe opazovali dogodek leta. Če boste pobrskali po internetu, boste gotovo našli, da bo še kdo prenašal ta veličastni dogodek.

Vreme ima svoje muhe, zato iščimo v teh dneh lepo vreme in opazujmo.

Dostopnost