Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V času OIV od 16. do 20. 2. 2015 smo se s skupino 54 dijakov udeležili strokovne medpredmetne ekskurziji v Berlinu, kjer smo ob ogledu znamenitosti preživeli dva nepozabna dneva, na poti tja in domov pa smo nekaj časa preživeli tudi v Pragi, si ogledali Dresden, Leipzig in München.

Berlin zid 2015  Berlin 1 2015  Berlin 7 2015

 Berlin 5 2015  Berlin 2 2015

Berlin 3 2015  Berlin 4 2015

Berlin ni zanimiv samo zaradi zgodovinskih dogodkov, ampak je danes ponovno politično središče Nemčije, zanj pa je značilno tudi bogato kulturno življenje. Ob našem prihodu se je ravno zaključeval filmski festival Berlinale, tako da smo na Potsdamer Platzu še ujeli rdečo preprogo. V Berlinu smo se povzpeli na stekleno kupolo parlamenta in spoznali njen simbolni pomen (transparentnost političnih odločitev), ogledali smo si znamenita Brandenburška vrata, ostanke Berlinskega zidu, Check Point Charlie, univerzo in številne druge znamenitosti. S posebnim navdušenjem smo uživali ob pogledu s televizijskega stolpa na znamenitem Alexanderplatzu. Spoznali smo veličastno in tudi tragično usodo mesta in njegovih prebivalcev skozi zgodovino ter se z obiskom muzeja holokavsta poklonili žrtvam nesmiselnih vojnih grozot.

Skladna z razsežnostjo mesta je bila tudi naša nastanitev v hotelu Estrel, ki nas je navdušila z izrednim udobjem in bogatim zajtrkom!! Večerjali pa smo v Kartoffelhausu (Nemčija in krompir pač sodita skupaj) v najstarejši berlinski četrti Nikolai-Viertel.

Še bi ostali v Berlinu, a imeli smo še načrte za pot domov. Ogledali smo si Leipzig, zlasti njegovo znamenito železniško postajo in spomenik, posvečen žrtvam bitke narodov, kjer je združena evropska vojska premagala Napoleona.

Naš zadnji postanek je bil namenjen bavarski prestolnici Münchnu. Po sprehodu skozi staro mestno jedro in mestna vrata smo šli v tehnični muzej, kjer nas je najbolj pritegnil vodeni ogled po oddelku nanotehnologije. Ogled mesta pa smo zaključili še z obiskom BMW centra, kjer smo sedli za volan najsodobnejših avtomobilov ali pa si privoščili simulacijo vožnje. No, ker nam je za nakup avtomobilov zmanjkalo nekaj drobiža, smo se morali domov odpeljali kar z avtobusom.

Poleg strokovnega vodstva agencije Unitours so nas na poti spremljale profesorice nemščine, profesorica umetnostne zgodovine in tuji učitelj za angleščino, tako da je bila ekskurzija tudi medpredmetno obarvana. Prišepnemo še, da je bila ekskurzija tudi cenovno dostopna za veliko število dijakov. In nenazadnje – das Wetter hat mitgespielt!!

Naše vsesplošno navdušenje so najlepše opisali udeleženci sami:

Ekskurzija v Berlin je bila poučna na zabaven način. V kratkem času smo si ogledali najpomembnejše znamenitosti ter imeli dovolj prostega časa, da smo raziskovali po svoje.

Ajda Lučovnik, 3. G

Ob prihodu v Prago smo si ogledali to pravljično prestolnico. Najprej smo si ogledali staro mestno jedro Hradčani, ki ni nikogar pustilo ravnodušnega. Potem je sledil ogled mesta. Na koncu smo si ogledali čudovite Vaclavske namesti s trgovinami, po katerih smo se z veseljem sprehodili.

Leodita Dushaku, 3. G

Ekskurzija  je bila odlična. Če bi izbirala še enkrat, bi ponovno izbrala Berlin.

Nina Ćuruvija, 3. G

Zelo všeč mi je bil hotel ,,Estrel”, v katerem smo v Berlinu kar dvakrat prenočili. Če odmislim bolečine v nogah, ki smo jih imeli po dolgem sprehajanju po velemestih (a ogledi so bili vredni bolečih nog), so mi bili najbolj všeč Brandenburška vrata in vzdušje v mestu. Zelo mi je bil všeč tudi Berlinski zid. Vreme je bilo zelo lepo, malce mrzlo, vendar pretežno sončno, ljudje so zelo prijazni, ustrežljivi in uvidevni. Na splošno sem zelo uživala!

Anika Smolič, 2. F

Sara Tomažič in sošolci iz 2. G so zapisali:

Ekskurzija mi je bila zelo všeč. Najbolj si bom zapomnila grafite na Berlinskem zidu, zanimive zgradbe v Dresdnu in razgled s Karlovega mostu v Pragi.

Najbolj me je navdušil Dresden, zaradi prečudovitih baročnih zgradb in opere. Upam, da si ga bom šla še sama kdaj pogledat.

Najbolj si bom zapomnila razgled s televizijskega stolpa v Berlinu in prelep razgled s Karlovega mostu. Mesto Berlin si bom še posebej zapomnila zaradi tega, ker so ljudje zelo prijazni in te mesto samo navduši, da bi ostal kar tam.

Ekskurzija po Nemčiji in Češkem je nepozabna izkušnja, saj smo v samo petih dneh videli kar štiri nemška mesta in Prago. Ogledali smo si res veliko znamenitosti in se naučili veliko novega o nemških deželah in njihovi kulturi. Ob dobri družbi pa je bil izlet še toliko bolj neprecenljiv.
Veronika Vičar, 2. D

Ekskurzije, ki sem jo doživela, ne bom nikoli pozabila. Znamenitosti, ki smo si jih ogledali, so me zares navdušile, opazila sem tudi visok življenjski standard v Nemčiji, našo prekrasno ekskurzijo pa smo zaključili še z ogledom BMW lepotcev.

Dora Štravs, 2. D

Dostopnost