Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Z dijaki smo se v noči z 11. na 12. februar 2020 vrnili z ekskurzije po Baskiji, ki se pokrajinsko, podnebno, arhitekturno, kulturno in jezikovno razlikuje od ostalega dela Španije. Pretežno sončno vreme, vzorno vedenje dijakov in zanesljiv vodnik so omogočili nepozabno izkušnjo.

Najprej smo odšli v baskovsko prestolnico Vitorio, kjer smo opazovali stavbe z značilnimi velikimi zastekljenimi ganki, nato smo se odpravili v Bilbao, kjer smo obiskali arhitekturni biser, Muzej Guggenheim. Poleg stalnih razstav smo uživali in ekskperimentirali ob modernih umetniških postavitvah. Seveda smo se fotografirali ob pasjemu mladiču (im. Puppy), skulpturi iz jeklene konstrukcije, prekrite z naravnimi cvetlicami. Gre za delo znamenitega Jeffa Koonsa in je ena od ikon Guggenheimovega muzeja v Bilbau. V večernem sprehodu smo si muzej natančno ogledalu tudi od zunaj, saj titanove luske na njegovem pročelju, ki vzbuja vtis ladje, ki pluje po reki Nervion, ponoči ponujajo drugačen odblesk.

Obiskali smo znameniti viseči most v bližnjem Getxu, ki je ena od ikon industrijske revolucije in prav tako na seznamu Unesca. Privoščili smo si vožnjo na njem v obe smeri.

Sprehodili smo se po Guernici, ki jo svet pozna zaradi Picassove slike, ki upodablja neizmerno trpljenje in vojne grozote. Izkušnjo opustošenja ob bombardiranju smo doživeli v Muzeju miru, ki poustvarja ta dogodek iz baskovske zgodovine (v času španske državljanske vojne). Dr. Gnamuš nam je Picassovo Guernico podrobno predstavila ob reprodukciji iz keramike, ki stoji na ulici v bližini muzeja. Nato smo obiskali še igrišče (im. frontón) za baskovsko igro z žogo (pelota vasca, cesta punta oz. baskovsko jai alai), ki velja za eno najhitrejših špotnih panog na svetu. Opazovali smo otroke pri treningu in skušali izluščiti pravila igre.

Gotovo si bomo zapomnili sprehod do cerkvice na otočku San Juan de Gaztelugatxe, ki ga obdaja ocean, s flišem prepredena obala ob njem pa ponuja pogled na okoliške pečine. Imeli smo srečo, saj nas je na dolgem vijugastem stopnišču obsijalo sonce, meglice v bližini pa so ustvarjale skrivnostno vzdušje. Tako smo lahko doumeli, zakaj je ta pot pogosto prizorišče snemanja filmov (npr. Igra prestolov).

Avtobusna vožnja do San Sebastiana, mondenega baskovskega letovišča, nam je nudila pogled na vznemirljiv Atlantski ocean. Trije dijaki so se v njem nato v San Sebastianu tudi okopali, vsi pa smo se zvečer tam sprehodili po peščeni plaži v obliki školjke (Playa de la Concha), tik ob rahlo razpenjenem morju. Čar tega letoviškega mesta že dolgo poznajo tudi filmske zvezde z vseh koncev sveta, dodatno slikovitost kraju pa daje še otoček Santa Clara. Najlepši pogled na zaliv smo dobili z razgledne točke Monte Igueldo (žal v oblačnem, rahlo deževnem vremenu). Chillidove skulpture (Peine del Viento – Vetrov glavnik) pa smo si ogledali le od daleč.

V Baskiji smo videli napise v baskovščini, saj je uradni jezik v Baskiji poleg španščine tudi baskovščina, ki je eden od redkih neindoevropskih jezikov v Evropi. Dijaki so si baskovske izraze prepisali tudi v dnevnik, o tem, koliko jo dejansko znajo oz. uporabljajo, pa povprašali prebivalce v Bilbau.

Eskerrik asko, Euskadi!

Urša Kastelic Vukadinovič, vodja ekskurzije

Dostopnost