Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

22. marec, svetovni  dan vode, na naši šoli napoveduje začetek meseca okolja. Letos ga praznujemo s postavitvijo razstave Slovenija 50+, ki jo bomo gostili do svetovnega dneva Zemlje, 22. 4. 2017.

Otvoritveno slovesnost so pripravili dijaki 2. A pri študiju okolja, za glasbo pa sta poskrbeli prof. Marta Movrin in dijakinja Eva iz 1. B. Dijaki so razmišljali o pomenu vode v svojem in našem življenju. Njihove prispevke lahko preberete v ekokotičku.

Prof. Lepen Narić je ob otvoritvi povedala:

Upamo, da bo razstava lepa izobraževalna vsebina in navdih vsem dijakom naše šole. Prav bi bilo, da živimo v tesnem, pozornem stiku z naravo in okoljem.

Mesec okolja bomo zaključili s prireditvijo ob svetovnem dnevu Zemlje, 22. aprila.

Namen razstave  je opozoriti, da so podnebne spremembe realnost in da pomenijo resno grožnjo našemu trenutnemu načinu življenja. Obiskovalca želi spodbuditi k ukrepanju in spremembi okolju škodljivih navad.

Kakšna bo Slovenija, ko smrekovih gozdov skorajda ne bo več, ko bodo obmorski kraji pod vodo, reke izsušene, kmetijstvo in zimski turizem na robu propada? Ali pa bomo vendarle dosegli, da se črne vizije zapravljene prihodnosti v Sloveniji ne bodo uresničile?

Slovenija spada med območja, ki jim podatki in modelski izračuni v prihodnosti napovedujejo naraščanje temperature, ki bo hitrejša od svetovnega povprečja. Grozi nam dvig temperature zraka za več kot 6 stopinj Celzija, zlasti če nam ne bo uspelo zmanjšati trenutnega vpliva na podnebje. Posledice take otoplitve so nepredvidljive, a njihove zlovešče zametke lahko opazujemo že danes: ekstremni vremenski pojavi, suše, poplave, nalezljive bolezni in čedalje večja gospodarska škoda.

Več si lahko preberete na spodnji povezavi:

https://www.umanotera.org/novice/odprtje-razstave-slovenija-50-v-ljubljani/

Helena Kregar in Sabina Lepen Narič, koordinatorici Ekošole GJP

 

 

 

Dostopnost