Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Za slovensko ASP mrežo Unescovih šol od leta 2021 organiziramo nacionalni projekt »V šoli čebel«. K sodelovanju vabimo vrtce, osnovne šole in srednje šole. Dejavnosti in možnosti za sodelovanje pri projektu so različne in raznovrstne, možne za vse sodelujoče vrtce, osnovne šole in srednje šole oz. gimnazije, tako na podeželju kot tudi v mestu.

Projekt zbuja zanimanje za opazovanje narave in vsega, kar je povezano s čebelami. Čebele nas v projektu vodijo v medpredmetno in medgeneracijsko sodelovanje, učijo nas, da nam narava lahko veliko nudi in nas veliko nauči. Ob raziskovanju in opazovanju čebel, žuželk in medovitih rastlin v naši okolici in šolskem vrtu se učimo živeti z naravo, negovali čut odgovornosti do okolja in hkrati poskrbimo za svoje zdravje in za zdravje svojih bližnjih.

Glavni namen projekta »V šoli čebel« je navdušiti otroke in mladostnike za naravo in se s pomočjo čebel in posredno tudi drugih žuželk učiti o njihovi koristnosti in sobivanju s človekom. Učenci se naučijo opazovati bivanje čebel in žuželk na šolskem vrtu, spoznavajo vrednost narave in hkrati pomen samooskrbe. Sočasno skrbijo za ohranitev planeta Zemlje, sprejemajo odgovornost do sebe in drugih ter napredujejo v osebni rasti. Svoja nova znanja in spoznanja prenašajo tako tudi svojim družinskim članom.

Projekt poteka vse leto od septembra do maja na prijavljenih šolah, zaključi pa se  20. 5. na Svetovni dan čebel.

Projekt omogoča medpredmetno sodelovanje, sodelovanje vseh šolskih predmetov (jezikoslovje, naravoslovje, družboslovje, umetnost …), medgeneracijsko sodelovanje (npr. obisk hotela za žuželke v DSO …) in intenzivno povezovanje z lokalno skupnostjo (npr. društvo čebelarjev …).

V šoli čebel 2023-2024:

Vabilo

Prijavnica

Evalvacija

Dostopnost