Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Od 24. do 29. marca 2023 smo na Šubi organizirali drugi del mednarodne izmenjave s špansko šolo. Gostili smo 26 dijakov in 2 mentorja iz Kordove.

V Ljubljano (Dolgi most) so španski vrstniki prispeli v petek pozno zvečer in se z gostitelji odpravili na njihove domove. Soboto so preživeli z družinami. Veliko jih je odšlo na Primorsko ali na Kras. Učitelji smo se sprehodili po Dovžanovi soteski, nato pa si ogledali spominski park in muzej v spomin na jetnike koncentracijskega taborišča Ljubelj.

V nedeljo smo vsi skupaj odšli v Posočje. Privoščili smo si malo daljšo vožnjo skozi Kranjsko Goro, se za nekaj trenutkov povzpeli do Planice, nato pa skozi Predel (mimo Rabeljskega jezera v morenski kotanji), Log pod Mangartom in Bovec do Kobarida. Na poti smo se čudili okoliškim zasneženim pobočjem in ledeniško preoblikovani dolini. Prvi cilj je bil muzej na prostem Kolovrat (na meji z Italijo), kjer smo se razdelili v dve skupini (z vodičema v slovenščini in v angleščini) in se sprehodili po strelskih jarkih iz prve svetovne vojne. Nato smo pri kampu Lazar prečkali smaragdno Sočo in se sprehodili do slapa Kozjak, ki je poseben zato, ker pada v tolmun, nekoliko skrit med skalnatimi stenami.

V ponedeljek smo odšli v Radovljico na delavnico izdelave lectovih medenih src. Najprej nam je na izredno zabaven način vodička Aleša predstavila zgodovino, postopke izdelave in simboliko lectovih src. Sledila je delavnica, na kateri je vsak izdelal svoj unikaten izdelek in ga kot lično darilo odnesel domov. Iz Radovljice smo se odpeljali na Bled, po kremšnitah in obveznem fotografiranju smo se vrnili v Ljubljano, kjer nas je v Tivoliju pričakala prof. Ana Medvešček. V plesni dvorani smo se naučili plesati polko, a kmalu smo se vživeli in zaplesali še kolo, Španci tudi flamenko. Ponedeljkov program smo zaključili z vzponom na Ljubljanski grad.

V torek nas je najprej pozdravila gospa ravnateljica, nato sta Tevž Rus in Ruben Leskovšek s kvizom v kahootu preverila, koliko španski vrstniki poznajo Slovenijo. Sledil je kratek tečaj slovenščine, ki so ga vodile Ana Čeferin, Danaja Tomšič, Brina Fortuna in Gaja Pučko. Španci so se naučili pozdrave, nekaj uporabnih povedi, izvedeli, da imamo dvojino, ter se trudili z izgovorom naših imen in priimkov. Zaključili smo z uvodom v pevsko delavnico: zapeli smo Mi se imamo radi, zaplesali Račke in Špance spodbudili, da so tudi oni zaplesali Aserejé in zapeli kordovsko himno. Nadaljevali smo s pevsko delavnico. Prof. Marta Movrin nas je najprej naučila ljudsko Jaz sem si pa nekaj zmislil, nato pa skladbo Nine Pušlar Svet je tvoj. Prvi del programa v šoli smo zaključili s kratkim obiskom šolske terase.

Nato smo odšli na ogled Ljubljane po (špansko-slovenskih) skupinah v obliki lova za zakladom. Dijaki so morali slediti namigom, ki so jih vodili do pomembnih znamenitosti centra mesta. Po kosilu je sledilo srečanje s starši. V zahvalo, da so gostili španske dijake in bili skrbni prevozniki, smo jim pripravili krajši program, na katerem smo jim pokazali, kaj smo se naučili in predvsem kaj smo doživeli. Nato smo ob sladkih in slanih prigrizkih še malo poklepetali in tako zaključili slovenski del izmenjave.

V sredo zjutraj smo španskim vrstnikom v solzah pomahali v slovo na parkirišču v Tivoliju. Pred odhodom smo bili deležni tudi manjšega presenečenja, saj nas je prišel pozdravit predsednik Uefe.

Celotna izkušnja je bila nepozabna. Stkala so se prava prijateljstva. Vemo, da nekateri že načrtujejo medsebojne obiske v okviru celotne družine.

Še enkrat hvala vodstvu šole, da podpira naše projekte, in staršem, ki so tako gostoljubno sprejeli španske dijake na svojih domovih.

Urša Kastelic Vukadinovič, vodja izmenjave

Dostopnost