Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V petek, 29. 9., in soboto, 30. 9. 2023, smo se Veronika Kelt, Eva Lah, Anastazija Rotar in Hana Žnidaršič udeležile Model United Nations (MUN) na Gimnaziji Vič.

Kaj je MUN?

Model Združenih narodov, znan tudi kot model ZN ali MUN, je izobraževalna simulacija, v kateri se dijaki učijo o diplomaciji, mednarodnih odnosih in Združenih narodih. Na konferencah MUN dijaki delujejo kot predstavniki države, organizacije ali osebe in morajo rešiti problem z drugimi delegati z vsega sveta.

Dijaki predstavljajo države, ki se razlikujejo od njihove. Med razpravami se morajo delegati držati politik, prepričanj in stališč države, ki jo zastopajo, tudi če se to ne ujema z njihovimi lastnimi mnenji. Sodelujoči učenci morajo upoštevati tudi pravila oblačenja. Delegati sedijo v različnih odborih. Delovni proces simulira izvirni sistem, kot je ustvarjanje dnevnega reda, razprave, priprava in sprejemanje resolucij ter glasovanje. Glavni cilj odborov je napisati in prilagoditi resolucijo, ki jo sprejme večina delegacij.

V petek smo imeli štiri konference, v soboto pa dve. Vsaka je trajala uro in pol, vmes smo imeli deset do dvajset minutne odmore za dobro (čeprav hladno) vičansko kavo. Naša naloga skozi konference je bila priti do skupne rešitve, s katero bi se vsaka država vsaj delno strinjala.

Anastazija in Veronika sva bili članici komiteja človekovih pravic (Human Rights Council), naša tema je bila human rights violations in Poland, ki je vključevala pravice do splava, pravice migrantov in LGBTQ+ ter pravice svobodnega govora in zbiranja. V našem komiteju smo morali najti sporazum glede prepreke nadaljnjih kršitev človekovih pravic na Poljskem. To ni bila lahka naloga, saj nekatere države (npr. Iran, Združeni arabski Emirati, Turčija, Rusija) niso menile, da Poljska krši človekove pravice, in so zastopale mnenje, da ni na Poljskem treba nič spremeniti. Na koncu smo prišli do dveh resolucij in na veliko srečo in veselje poljskih državljanov je obveljala naprednejša.

Anastazija se je MUN-a udeležila kot delegatka Kitajske, Veronika pa kot delegatka Turčije.

Eva in Hana sva bili članici varnostnega sveta. (Eva je predstavljala Malto, Hana pa Brazilijo.) Pogovor je tekel o kibernetskih grožnjah. Naš objektiv je bil zaščititi ključno infrastrukturo proti napadalcem. Hitro smo sprejeli predlog Francije, ki je nastal že takoj na začetku, in ostale konference so tekle samo o detajlih. Komite ni imel nobenega resnega konflikta med člani, saj smo se strinjali, da je to resna grožnja, ki jo je potrebno ustaviti. Strinjali smo se tudi o drugih stvareh, a so bile nepomembne in samoumevne. Prišli smo do zaključka, da bomo vzpostavili mednarodno platformo za deljenje znanja med državami. Vzpostavili smo tudi sklad, ki bo pomagal manj razvitim državam primerno zaščititi svojo infrastrukturo.

Veronika, Hana in Anastazija

Dostopnost