Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V četrtek, 17. novembra 2016, obhajamo Unescov svetovni dan filozofije. Ob tej priložnosti po vsem svetu potekajo številne konference, simpoziji, predavanja, debate in druge kulturne prireditve, ki nas nagovarjajo h globljemu razmisleku o svetu in človekovem položaju v njem. Ta razmislek je nujno potreben zato, da se v kaotičnem sodobnem svetu ne bi izgubili.

Filozofija se rojeva predvsem iz radovednosti, želje po spoznanju, Unesco pa še posebej poudarja njeno zavzemanje za izboljšanje sveta. Filozofija kot umetnost postavljanja vprašanj o najbolj bistvenih vidikih stvarnosti neguje močan čut odgovornosti za človeštvo in opozarja na vse oblike nečloveškosti, mnogi filozofi pa snujejo humanistične vizije sveta in iščejo možnosti za odpravo revščine, trpljenja in bolečine zaradi odrinjenosti in ponižanja ter si prizadevajo za socialno pravičnost, človekovo dostojanstvo, uresničitev ideje solidarnega človeštva in optimalnih možnosti za srečo vsakega posameznika.

Osrednja slovenska prireditev v počastitev dneva filozofije bo v Mariboru, spremljali pa jo bodo še mnogi drugi dogodki; več o njih lahko preberete na spletni strani https://danfilozofije.net/. Ta dan bomo zaznamovali tudi na naši šoli. Dijaki 4. letnika, ki se pripravljajo na maturitetni izpit iz filozofije, bodo pripravili debato o strahu, ki v sodobnem svetu vse bolj določa človekovo eksistenco – tako zelo, da nekateri teoretiki sodobno kulturo označujejo že kar kot »kulturo strahu«.

Vse, ki jih tema zanima in bi radi tudi sami sodelovali v debati, vabimo, da se nam pridružite pri pripravah na maturo v ponedeljek, 21. 11. 2016, ob 14.10 v sobi 25. Za naslednje tedne in mesece pa načrtujemo še druge filozofske dogodke; o njih vas bomo sproti obveščali. Spomnimo naj še na dve dvojni številki šolskega časopisa Humanist, objavljenega na šolski spletni strani. Ob tem vabimo dijake, da se nam pridružijo pri snovanju nove številke Humanista.

 

Dr.  Andrej Leskovic in dijaki, ki se pripravljajo na maturo iz filozofije

Dostopnost