Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Naša šola si je minuli dve leti z različnimi akcijami in projekti prizadevala postati ekošola. Letos septembra smo na Brdu pri Kranju sprejeli ekolistino in zeleno zastavo in s tem uradno pridobili naziv ekošola.

Naša šola si prizadeva širiti načela trajnostnega razvoja med profesorje in dijake. Nosilec dejavnosti je Odbor EKO šole GJP, ki ga sestavljajo predstavniki dijakov vseh razredov ter profesorji mentorji.

Šolska prireditev je bila namenjena svečani predstavitvi dvoletnega dela Odbora ter naših naslednjih korakov v smeri trajnostnega razvoja.

Ekosola_2013_1Ekosola_2013_2

Nastopili so naši dijaki glasbeniki, program pa sta povezovali Ema Kranjc 4. F in Živa Šketa, 2. E.

Uvodno pesem, Mrtva reka (M. Smode), je zapel dijak Filip Fleischman iz 1. b razreda. Sledili so nagovori koordinatorice odbora, prof. Helene Kregar, g. ravnatelja, Antona Groska, ter predsednika Sveta staršev prof. Vojka Kunaverja (posnetki so na ogled na youtube).

Glasbeni del prireditve se je potem obarval jazzovsko s triom saksofonistke Tinkare Cerar, dijakinje 2. F razreda, ki ga sestavljata še naša nekdanja dijakinja Rebeka Zajc na klavirju in Luka Dobnikar na električni kitari.

Pogledali smo tudi kratek film avtorja Urbana Suhadolnika iz 2. A razreda o delavnici pri pouku Študija okolja. Pod mentorstvom kulturno ekološkega društva Smetumet smo izdelovali uporabne predmete iz starih oblačil in odpadne embalaže.

V lanskem šolskem letu se je GJP prijavila na mednarodni razpis Evropskih šol za živi planet (ESFALP), ki deluje pod okriljem organizacije WWF (World Wide Fund- Svetovni sklad za naravo). Uvodno srečanje je potekalo konec septembra v Narodnem parku ob Nežiderskem jezeru blizu Dunaja. Utrinke s tega srečanja in cilje projekta je predstavila mentorica prof. Sabina Lepen Narić.

Pretekle dni smo se na šoli ob svetovnem Dnevu hrane in svetovnem Dnevu revščine pridružili mednarodni kampanji Drobtinica. S tem smo tudi mi želeli opozoriti na vse bolj perečo problematiko nezadostne in nepravilne prehrane dijakov ter hkrati želeli spodbuditi čut za solidarnost med mladimi. S prostovoljnim zbiranjem prispevkov dijakov, staršev in profesorjev smo zbrali 500 evrov. Zbrani denar bo v okviru šolskega sklada Filantrop namenjen izključno plačilu toplih obrokov socialno ogroženim dijakom naše šole. Vsem, ki ste prispevali pomoč, se toplo in iz srca zahvaljujemo.

Ob koncu srečanja smo svečano razglasili našo šolo za ekošolo, dvignili zeleno zastavo in prevzeli ekolistino, ki nam jo je podelil mednarodni odbor ekošol.

Vsi dijaki šole ste lepo vabljeni k sodelovanju v različnih ekoloških projektih, ki so predstavljeni v EKO kotičku v avli drugega nadstropja šole. Javite se mentorjem!

Za Odbor ekošole GJP zapisala mag. Darja Silan

Dostopnost