Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

19. oktobra 2013 smo izvedli enodnevno strokovno ekskurzijo v Salzburg z namenom ogleda mestnega naravoslovnega muzeja Haus der Natur. Ekskurzije so se udeležili dijaki prvega, drugega in tretjega letnika gimnazije (skupaj 42) v spremstvu treh profesoric: Cvetke Mlinar, Sabine Lepen Narič ter mag. Darje Silan, ki je ekskurzijo organizirala.

Salzburg Darja 2Salzburg Haus der natur

Med vožnjo smo v obliki kviza spoznavali znamenitosti kulturno-zgodovinsko pomembnega avstrijskega mesta Salzburg. Ob prihodu v mesto smo se najprej povzpeli na mestni hrib, kjer stoji srednjeveški grad – utrdba Hohensalzburg. Z vrha hriba je bil izredno slikovit razgled na okolico mesta in Alpe.

 

V mestu smo najprej odšli v prirodoslovni muzej Haus der Natur, kjer smo si ogledali njihove starejše ter novejše zbirke:
1.    predzgodovinski čas in dinozavri
2.    geologija in ledena doba
3.    živalstvo sveta
4.    živalstvo Evrope
5.    svet kristalov
6.    človek in narava
7.    človeško telo
8.    razstava pojavov, povezanih s fizikom Christianom Dopplerjem
9.    vesolje in raziskovanje vesolja.
Izjemno zanimiva pa je tudi razstava satelitskih posnetkov različnih predelov sveta z naslovom: »Človekov odtis – Human footprint«.
V muzeju je bilo večino starejših zbirk podnaslovljenih v nemščini, tako da so dijaki lahko preverjali svoje znanje tega jezika. Prof. Mlinarjeva pa je občasno tudi prevajala.
Popoldne smo se sprehodili po mestnem središču, se ustavili pred Mozartovo rojstno hišo, katedralo ter Mozartovim spomenikom na trgu Mozartplatz.
Dijaki bodo v naslednjem tednu svoje vtise strnili v poročilu, s katerim si bodo pridobili tudi nekaj ur za OIV.
Pripravila: mag. Darja Silan, vodja ekskurzije

 

Dostopnost