Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V začetku maja, 4. 5. 2021, so na našo šolo prišle čebele.

Prvi družini sta nam podarila čebelarja ga. Gordana in g. Branko Vidić iz Čebelarskega društva Barje, za kar se jima iskreno zahvaljujemo. Skrbela bosta tudi za vse tehnične potrebe naših čebeljih družin. Obe družini sta bili pripeljani v dveh nakladnih panjih. Nameščena sta na zgornji terasi šole, tik nad križiščem Dunajske in Šubičeve. Takoj, ko smo odprli vhoda v oba panja, so čebele že poletele na svoj raziskovalni let.

Letošnje pomladno vreme je za čebele zelo težko in jim bomo morali vsaj še nekaj časa pomagati s hrano, saj zaradi pogostih padavin ne morejo na pašo ali pa je ta preveč skromna, da bi čebelja družina ob tem lahko preživela.

Ideja o postavitvi čebeljih panjev je del zgodbe o ozelenitvi naših dveh šolskih teras. Že pred petimi leti smo se namreč odločili, da na šolo povabimo tudi čebele in s tem dodatno prispevamo k ohranjanju čebel in večanju biodiverzitete v mestu. S prihodom čebel smo postali tudi del Čebelje poti MOL.

Pomen čebel je izjemen in zato se bomo s prihodom čebel na šolo o tem več in temeljiteje izobrazili in spremljali dogajanje v panjih. Jeseni bomo začeli s čebelarskim krožkom, ki ga bo vodil g. Aleš Süssinger.

Čebele niso samo žuželke, ki iz cvetov prinašajo hrano in jo predelajo v med, čebela je v naši kulturi tudi pomemben simbol in žlahtna metafora ter simbol velikih prizadevanj in dosežkov človekovega duha na naših tleh (M. Stanonik).

Ob svetovnem dnevu čebel, ki je 20. 5., se torej z našima čebeljima družinama pridružujemo gibanju za ohranjanje živega sveta. »Čebela je eden prvih kazalnikov čistosti okolja, saj ena prvih začuti spremembe v njem, zato je treba na čebele gledati kot na »okoljevarstvenice« … Opazujmo čebele in jim sledimo, one nas bodo vodile v smer čistega in zdravega okolja, okolja čebelam in ljudem prijaznega.« B. Noč

Čebela je tudi simbol skupnosti in povezanosti, s čimer naj obogati tudi življenje na naši šoli.

Ob prihajajočem svetovnem dnevu čebel so tudi letos na Nacionalnem inštitutu za biologijo pripravili dva kratka videa:

Pomagajmo opraševalcem: https://www.youtube.com/watch?v=U573sbScecM

Kranjska čebela: https://www.youtube.com/watch?v=4HCROHbFfJE

Čebele, dobrodošle na ŠUBI!

Plečnikovi čebelarji

Dostopnost