Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V petek, 28. 1. 2022, je Šuba postavila svoj prvi hotel! Hotel? Da, čisto pravi hotel za žuželke na zgornji terasi šole.

Naša gimnazija sledi svojim »zelenim » obljubam in z malimi dejanji pomaga ohranjati biotsko raznovrstnost. Tokrat smo se posvetili čebelam samotarkam in drugim žuželkam, ki jim vsakodnevno zaradi urbanizacije jemljemo njihove naravne življenjske prostore.

Zavedamo se, da za opraševanje cvetov v mestu in okolici niso dovolj le naše Šubelce, ampak tudi čebele samotarke in drugi opraševalci, ki smo jih v zadnjih letih opazovali na šolskem biovrtu na mali terasi.

Dijaki in njihovi mentorji so pri pouku študija okolja pripravili domovanja za mestne žuželčje popotnike, da bi jim olajšali iskanje zavetja in jim spomladi omogočili varna gnezdišča.

Dijaki 2. A razreda so z vrtalniki zvrtali luknje v kratka lesena debla ter jih privijačili v pripravljen okvir. Na koncu smo v »mansardo« žuželčje hišice nalepili še dele bambusovih stebel.

Tehnično pomoč nam je nudil naš hišnik Obrad, ki je v dijakih dobil pridne in natančne pomočnike. V naslednjem mesecu bomo hiško tudi prebarvali in za večjo zaščito naredili še pločevinasto streho.

Skozi celoten proces  nas je vodil strokovnjak, gospod Ivan Esenko, naš prijatelj in velik poznavalec narave. Iskreno se mu zahvaljujemo! Upamo, da spomladi skupaj naredimo še ptičje gnezdilnice in netopirnice.

Zelo smo ponosni na lep izdelek in na novo pridobljene veščine.

Mentorici Helena Kregar in mag. Darja Silan

Dostopnost