Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V petek, 21. 1. 2022, smo dijaki 2. A razreda pri predmetu študij okolja (ŠOK) obiskali Galerijo Jakopič v Ljubljani, kjer je trenutno na ogled razstava Taljenje, ki poteka v okviru projekta Pressure. To je potujoči projekt in je bil razstavljen že v Londonu, Pragi in v mnogih drugih večjih svetovnih prestolnicah.

V galeriji so na ogled fotografije, ki povežejo znanost in umetnost ter prikažejo bistvo projekta Pressure. Glavni namen projekta je prikazati podnebno krizo, glavni motiv pa je taljenje ledenikov. Fotografi s celega sveta so zbrali svoja dela in nam tudi tako težko in zaskrbljujočo temo predstavili na zanimiv način.

Prvi del razstave nam prikaže pomen ledenikov, lahko si tudi ogledamo krajši film. Film nam predstavi države, kjer so ljudje močno odvisni od ledenikov, ki so zelo pomemben vir pitne vode, in kako močno jih taljenje prizadane.

Drugi del razstave predstavljajo pereče teme in prikazane so možne rešitve za izboljšanje razmer. Fotografi so prikazali termalne odeje, ki so draga, vendar dobra možnost za ohranitev ledenikov. Lahko si tudi ogledamo krajši film, ki prikazuje, kako podnebne spremembe vplivajo na ledenike, če so prekriti s termalno odejo, in kako, če niso. Na fotografijah naj bi svetloba, ki obdaja termalne odeje, prikazovala »božjo luč«, saj so odeje ena izmed zadnjih možnosti, da rešimo ledenike.

V zadnjem delu si ogledamo posledice taljenja in kako bodo območja ledenikov izgledala v prihodnosti, če ljudje ne bomo spremenili svojega odnosa do okolja.

Razstava je na nas dijake naredila močen vtis, saj je dobro prikazala, kako taljenje ledenikov vpliva na ves svet in na ljudi povsod po svetu. Čeprav je tema taljenja ledenikov zelo resna, so se mi zdele fotografije čudovite. Razstava nas je naučila veliko novih stvari in nas opozorila na to, da mora vsak posameznik prispevati k ohranjanju okolja.

Eva Lina Tratnik, 2. A

Dostopnost