Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V petek, 11. novembra 2016, smo imeli dijaki 2. A oddelka priložnost obiskati Nacionalni inštitut za biologijo. Izvedeli smo veliko  zanimivosti o postopkih genskega inženiringa.

Raziskovalno delo oddelka pokriva tri glavna področja: raziskave s pristopi sistemske biologije, različne raziskave mikroorganizmov in raziskave gensko spremenjenih organizmov. Pri raziskavah uporabljajo veliko raziskovalno opremo infrastrukturnega Centra Planta, ki omogoča vrhunske molekularno-biološke raziskave in raziskave rastlin.

Na inštitut so nas prijazno sprejeli ter nam na začetku na splošno predstavili delovanje inštituta ter znanstveno raziskovalni del. Po predstavitvi smo se morali obleči v laboratorijske halje in obuti modre vrečke. Nato nas je prof. Kristina Gruden peljala na ogled laboratorija.

Predstavila nam je pet različnih prostorov, v katerih so naprave, ki jih ne najdemo drugje v Sloveniji. Zaradi njihove visoke cene se nismo smeli ničesar dotikati. Učenci smo bili zelo navdušeni nad napravami in metodami dela, zelo navdušena pa je bila tudi naša profesorica biologije Andrea Premik Banič, kar se vidi s fotografije. Najbolj zanimiv prostor od vseh obiskovanih se nam je zdel karantenski rastlinjak, ki je izgledal kot vijolični hladilnik.

Ogled nam je omogočila zelo prijazna prof. Kristina Gruden, si se ji ob tej priliki  tudi močno zahvaljujemo.

Aleksandar Đuričić in Rebeka Plavec, 2. A

Institut zdravje 3Institut zdravje 6Institut zdravje 1Institut zdravje 2Institut zdravje 4Institut zdravje 5Institut zdravje 7

Dostopnost