Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V petek, 5. 2. 2016, smo se dijaki 3. A ter maturanti kemije in biologije s profesoricami za kemijo odpravili na ogled kontrolnih laboratorijev tovarne LEK. Ob prihodu smo se registrirali kot obiskovalci, dobili smo zaščitno obleko in očala, razdelili smo se v dve skupini in tako se je ogled lahko začel.

Najprej so nas odpeljali v oddelek, kjer sprejemajo in kontrolirajo surovine, ki jih uporabljajo za sintezo zdravil. Tam so zadolženi za preverjanje njihove čistosti, da ni v njih kakih drugih primesi. Tako iz vsake prispele pošiljke določene snovi vzamejo vzorec in ga testirajo. Ker pa je tega zelo veliko, imajo prednost tiste snovi, ki so največkrat v uporabi ali pa jih primanjkuje. Vse to poteka v njihovem laboratoriju, kjer rezultate testiranj tudi skrbno evidentirajo in rezultate shranijo.

Naslednji oddelek je namenjen kontroli shranjevanja zdravil in testiranju njihovega roka uporabe. To poteka v različnih komorah, kjer so zdravila shranjena pri določenih pogojih (temperatura in vlaga). Najosnovnejši pogoj je temperatura 25 °C in 65 % relativna vlaga, ki pokriva pogoje večine evropskih držav. Komore so tudi z bolj ekstremnimi pogoji npr. 40° C in 75 % vlaga … Na tak način zagotavljajo kakovost in varno uporabo zdravil v vseh državah, v katerih prodajajo Lekova zdravila.

In še zadnji oddelek, ki smo si ga ogledali, je bil laboratorij za kontrolo proizvodnje. V tem oddelku sintetizirajo zdravila, ki jih LEK trži, in odkrivajo nova. V oddelku sodelujejo tudi z drugimi laboratoriji kot na primer z oddelkom za mikrobiologijo. Vsa proizvodnja poteka zelo natančno, saj je potrebno vsak postopek in dobljene rezultate zapisati. Na koncu preverijo tudi učinkovitost zdravil in snovi ter ju primerjajo s povprečjem.

Ogled je bil zelo zanimiv in poučen. Podrobneje smo lahko spoznali poklic farmacevta, za katerega moraš biti zares natančen in potrpežljiv. Delavci, ki so nas vodili, so bili zelo prijazni z nami in so nas spodbujali k spraševanju ter nam na vprašanja z veseljem odgovarjali. Trudili so se, da bi nam vse razložili na zanimiv ter nam razumljiv način. Najbolj zanimivo mi je bilo to, da vsak vzorec snovi pred uporabo testirajo, da zagotovijo kvaliteto.

Lucija Bučar, 3. A

Lek

Dostopnost