Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

6. maja 2014 smo z dijaki 2. B pri pouku biologije obiskali sedež Elektra Ljubljana, do katerega smo se sprehodili kar peš.

Elektro 1 Elektro 2

 Elektro 3  Elektro 4

Prijazno nas je sprejela tamkajšnja vodja službe za napredne storitve, OE Storitve za uporabnike, ga. Krisper, univ. dipl ing. el., ter nas najprej seznanila z varčno porabo električne energije. Opozorila nas je, da je velika naložba že ta, da pri opremljanju stanovanja posežemo po energetsko varčnih žarnicah ali sedaj bolj modernih žarnicah LED. Te naj bi za svoje delovanje porabile kar 20-krat manj energije kot navadne in štirikrat manj energije od varčnih žarnic.

Pameten je tudi nakup varčnega števca za porabo električne energije v gospodinjstvu, saj lahko z njim nadziramo električno porabo in imamo tako večji nadzor nad stroški in potratnostjo. Razmišljam o tem, da bi števec predlagala tudi doma. Kasneje smo bili deležni tudi splošne predstavitve Elektra Ljubljana, kjer smo izvedeli, da Slovenija izdela dovolj oz. tudi več električne energije, kot je potrebuje, zato jo lahko nekaj nameni tudi izvozu. Italija je na primer za elektriko pripravljena odšteti tudi več, saj se sama ne more oskrbovati. Prav tako se cene elektrike gibljejo različno, ker je treba prispevati tudi čezmejni davek in tako profit Elektra ni tako dobičkonosen, kot se porabnikom zdi. Vizija Elektra je namreč zadovoljstvo potrošnikov. Čeprav smo potrošniki velikokrat bolj pozorni na ceno kot kakovost, je izredno pomembno, da damo prednost kakovosti, kar je za okolje tudi primernejše. Gre za uspešno podjetje, saj veljajo za največjega upravljavca električnega omrežja v Sloveniji.

»Varna in zanesljiva oskrba z energijo ter ukrepanje proti podnebnim spremembam spadajo k poglavitnim nalogam, ki sta si jih za cilj v prihodnjem razvojnem obdobju zastavili  Evropska skupnost in z njo tudi Republika Slovenija.

Po ocenah v Evropski skupnosti samo zaradi neučinkovite rabe energije porabimo kar 20 % preveč energije. Dejstvo pa je, da spada povečanje energetske učinkovitosti tudi k stroškovno najprimernejšemu načinu za doseganje zavezujočih ciljev. Tako je prav učinkovita in varčna raba energije eden izmed temeljnih stebrov skupne evropske energetske politike » (Elektro Ljubljana).

Dostopnost