Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Veseli in ponosni sporočamo, da je naša nekdanja dijakinja Petra Sušjan prejela nagrado L’Oréal-UNESCO ‘Za ženske v znanosti’.

Petra Sušjan je po zaključku šolanja na Gimnaziji Jožeta Plečnika Ljubljana študirala biotehnologijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. V okviru podiplomskega študija biotehnologije je odšla na študijsko izmenjavo na Tehniško univerzo v Münchnu (TUM). Tudi po študijski izmenjavi je akademsko pot nadaljevala v tujini. Leta 2013 je tako s štipendijo Ad Futura na britanski fakulteti King’s College London zaključila magistrski študij forenzične znanosti. Trenutno kot mlada raziskovalka dela na Kemijskem Inštitutu, na Odseku za sintezno biologijo in imunologijo, kjer v okviru doktorske disertacije s področja biomedicine raziskuje mehanizme aktivacije in inhibicije inflamasoma NLRP3, ki je eden izmed glavnih molekulskih kompleksov v ozadju vnetnega odziva pri boleznih sodobnega časa, kot so Alzheimerjeva bolezen, diabetes, ateroskleroza in druge. Z načrtovanjem in testiranjem spojin, ki zavirajo aktivacijo omenjenega inflamasoma, prispeva tudi k razvoju novih terapevtskih pristopov.

Njeni znanstveni članki na temo inflamasoma NLRP3 so bili objavljeni v publikacijah Biochemical and Biophysical Research Communications, Nature Communications in PLOS One. Leta 2018 je prejela nagrado za najboljši poster na znanstveni konferenci MicrobiotaMI v Milanu. Leta 2014  je s svojo idejo za inovacijo na področju medicine na svetovnem tekmovanju Game Changing Innovation Competition v Švici osvojila drugo mesto. Prejela je več priznanj Biotehniške fakultete za študijske uspehe na področju biotehnologije. Petra veselje do znanosti širi tudi med mlajše generacije, saj je dijakinji Kaji Klemenc z Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana pomagala pri izdelavi raziskovalne naloge, nagrajene s Krkino nagrado 2017 in Zlatim priznanjem Zveze za tehnično kulturo Slovenije 2017.

Petra se z veseljem spominja svojih gimnazijskih let na naši šoli. In kaj sporoča našim sedanjim gimnazijcem?

»Na Gimnazijo Jožeta Plečnika imam izredno lepe spomine. Po eni strani smo se  že malo počutili kot intelektualci, po drugi strani pa smo bili še v varnem zavetju vsakodnevne domače naloge. Bila so tudi zadnja leta v izobraževalnem procesu, ko so se profesorji po vseh svojih močeh trudili izbezati na plan naše potenciale in talente, hkrati pa odbrusiti tiste plati, kjer nismo bili najboljši. Kasneje je bilo vse odvisno samo še od nas. Spomnim se, da je bilo na šoli vedno veliko možnosti za razvijanje ustvarjalnosti, o čemer so pričale številne razstave tistih z umetniško dušo in koncerti onih z glasbenim talentom, za  naravoslovno nadarjene pa so potekali številni krožki in raziskovalni tabori, ki sem se jih tudi sama z veseljem udeleževala.

Želim vam, da svoja leta na Gimnaziji Jožeta Plečnika doživite kot priložnost, ko lahko na varnem razvijate svojo ustvarjalnost. Vse, ki vas zanima znanost, pa vabim, da se pogumno odločite za pot, ki  ne prinaša  hitrih uspehov, ampak počasi in vztrajno vodi v nova  odkritja.« 

Dostopnost