Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Europa Trip Band je skupina mladih glasbenikov z Nove Zelandije, starih od 14 do 18 let, ki so pod dvojnim dirigentskim vodstvom prišli na izmenjavo v Slovenijo. To je že četrti obisk katoliške šole za dečke St Peter’s Collegea v naši deželi.

Nova Zelandija 1  Nova Zelandija 2

Nova Zelandija 4  Nova Zelandija 3

Vse se je začelo leta 2008, ko je dirigent in glasbeni direktor omenjene srednje šole, Mag. Antun Poljanich prišel na Gimnazijo Jožeta Plečnika Ljubljana, da bi se pozanimal za možnost sodelovanja med dvema šolama. Izbira ni bila naključna, saj je bila takrat njegova hčerka dijakinja naše gimnazije.

Mednarodna izmenjava se je nadaljevala in slovenski dijaki so odšli na južno poloblo, že jeseni istega leta pa so zopet oni prišli k nam in tako smo že vkorakali v sedmo leto sodelovanja. Os njihove izmenjave je vedno Slovenija.

Organizacija poti je bila tudi tokrat pod budnim očesom Dr. Terezije Kürbus, profesorice geografije. Tokratna skupina se je razlikovala od ostalih, ker postavitev ni bila filharmonična, prav tako ne v obliki pihalnega orkestra, temveč so jo sestavljali izvajalci zahodne in tradicionalne maorske glasbe v jazz variacijah pod taktirko njihovega drugega dirigenta, mladega kitarista, Patricka Dwyerja.

Program njihovega potovanja je bil sestavljen tako, da so najprej odkrivali bogato kulturno in glasbeno tradicijo magičnega Dunaja, sledila je prelepa Ljubljana, nato skrivnostne Benetke, velemestni Zagreba, starodavni Dubrovnik in antični Rim. S skupnimi močmi njihovih domačinov so v vseh štirih državah tudi koncertirali.

Prvi koncert so v Sloveniji imeli na velikonočni ponedeljek v Kavarni Park na Bledu. V mrzlem in sončnem vremenu so igrali za vse obiskovalce na terasi omenjenega objekta.

Priti v Evropo z drugega konca sveta, narediti dvajset tisoč kilometrov poti in pri tem ne obiskovati Benetk, bi bila življenjska napaka. Zato smo en dan namenili obisku najbolj romantičnega kraja na svetu.

Drugi koncert je skupina izvedla v Kopru v sodelovanju z Glasbeno šolo Koper, kjer so 8. aprila ponudili skupni nastop z Brass bandom. Srečanje mladih dveh celin, spoznavanje kultur deželice pod Alpami in vulkanskega otoka sredi Tihega oceana pa je bil cilj tega sodelovanja.

Tretji in zaključni nastop v Sloveniji je mali orkester imel v Domu krajanov v Šenčurju. Ob občinski proslavi so nastopili posamično in skupaj s Pihalnim orkestrom občine, pod vodstvom dirigenta in glasbenega pedagoga g. Davorja Pecmana. Na skromni svečanosti je ravnatelj gospod Anton Grosek prejel tudi plaketo, naslovljeno na našo gimnazijo za dolgoletno uspešno sodelovanje.

Po petih dneh spoznavanja slovenskih pokrajin: Gorenjske, Krasa (čakala jih je lepota Postojnske jame in preverjanje akustike čudovite Velike dvorane) in Obale, z obiskom Portoroža, Pirana in Kopra se je skupina poslovila od nas in nadaljevala svoje glasbeno popotovanje po Hrvaški s koncerti v Zagrebu, Medjugorju in Dubrovniku. Slovo od Evrope so kronali z obiskom Rima in Vatikana.

Ljubljana, 20. 4. 2015

Organizator izmenjave:dr. Terezija Kürbus, prof. geografije

Dostopnost