Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Zgodaj zjutraj smo se odpeljali do letališča v Bologni in poleteli v Malago. Sprehodili smo se mimo Mestne hiše in katedrale do Picassovega muzeja, od tam pa na obalo, kjer smo se okrepčali. Vrhunec dneva je bilo končno srečanje z vrstniki pred šolo IES Alhaken II v Kordovi in že prvo druženje. Kordova za nas ni več daljna in sama. Vanjo smo vstopili ob prebiranju Lorcove Vitezove pesmi.

Drugi dan so nas starši odpeljali v Medino Azaharo, kjer smo si ogledali ostanke arabskega srednjeveškega palačnega mesta, ki ga je začel graditi kalif Abd Al Rahman III. Sledil je popoldanski obisk Velike mošeje, danes katedrale, v Kordovi (Mezquita). Občudovali smo sinergijo različnih slogov v mogočni zgradbi, ki simbolizira sobivanje dveh različnih religij.

Nedeljo so dijaki preživeli s svojo špansko družino, učitelji pa smo se odpravili v nekoliko manj turistične predele blizu Kordove. V kraju Monturque smo obiskali zelo dobro ohranjeno rimsko cisterno, se povzpeli na montes de Cabra, ki jih omenja García Lorca v Mesečniški romanci (seveda smo zrecitirali nekaj verzov). Z vrha smo imeli čudovit razgled na pokrajino z oljčnimi nasadi. Če bi bilo nebo bolj jasno, bi videli celo Sierro Nevado. Sledil je obisk prekrasne bele vasice Zuheros, obdane z vzpetinami, in razgledne točke nasproti vasice Espejo, kjer stoji spomenik, ki upodablja eno izmed najbolj znanih vojnih fotografij iz časa španske državljanske vojne.

V ponedeljek smo odšli vsi skupaj na izlet v Granado. Najprej smo se sprehodili po ulicah, polnih trgovin s spominki, mimo gotske katedrale in spomenika, posvečenega kraljici Izabeli Kastiljski, ki Krištofu Kolumbu predaja soglasje za sodelovanje pri projektu, ki bo pripeljal do odkritja Amerike. Nato smo si ogledali Alhambro (v arabščini pomeni Rdeča trdnjava), utrjen palačni kompleks, ki so ga v 14. stoletju zgradili granadski emirji. Navdušeni smo bili nad kombinacijo okrasja in napisov, izdelanih iz gipsa, ter pisanih keramičnih ploščic.

V torek smo bolje spoznali Kordovo. Najprej smo odšli v Mestno hišo, ki se nahaja v Palači katoliških kraljev (Alcázar de los Reyes Cristianos), kjer nas je v dvorani z mozaiki pozdravila predstavnica za delo z mladimi. Nato smo obiskali vrtove ob palači, ki so postali odlična kulisa za fotografiranje. Nato so dijaki spoznavali mesto v skupinah preko namigov in ugank, ki so jih morali razrešiti (lov za zakladom). Tako so obiskali najpomembnejše dele starega mestnega jedra. Zmagovalci so si prislužili sladko nagrado. Sledilo je kosilo, ki so ga v šolskem patiu pripravili starši – ogromno paeljo. Popoldne smo imeli prosto za zadnje nakupe in druženje.

V sredo smo se poslovili od svojih gostiteljev, ki jih bomo pogrešali dober mesec (k nam pridejo 24. marca). Odšli smo na kratek potep po sončni Sevilji, ki nas je navdušila. Obiskali smo Španski trg (Plaza de España), znan tudi po tem, da so na njem snemali drugo epizodo filma Vojna zvezd Napad klonov (Plaza de España je postala planet Naboo). Nato smo se sprehodili do katedrale, ki je največja gotska stolnica, tretja največja cerkev na svetu in največja stolna cerkev na svetu. V njej je tudi grob Krištofa Kolumba. Imeli smo nekaj prostega časa za kosilo, nato smo se odpravili proti letališču in od tam poleteli v Treviso.

Vsi udeleženci izmenjave so izkušnjo opisali kot nepozabno. V naslednjih dneh bomo strnili njihove vtise.

Posebej želimo poudariti, da so dijaki v Kordovi našli drugi dom. Starši so skrbeli za njih, kot bi bili člani njihove družine.

Urša Kastelic Vukadinovič, vodja izmenjave

Dostopnost