Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V tednu med 9. in 15. 2. 2019 v francoskem mestu St. Claude poteka simulacija zasedanja OZN z naslovom Simul’ ONU, ki jo že petič organizira francoska šola Lycee Polyvalent Pre Saint Sauveur.

Letos že tretje leto sodelujemo tudi dijaki in mentorji naše gimnazije v okviru projekta Erasmus+. Tema letošnjega srečanja je SOIL- tla. Dijaki so vključeni v tri odbore – komiteje:

-Health and Environment – zdravje in okolje

-Human rights –človekove pravice

-Economic and social – ekonomija in družba.

Vsebinsko so se na razpravo pripravljali že pred odhodom, ko so v parih s francoskimi vrstniki napisali skupne dokumente, v katerih so zbrana stališča držav članic OZN. Pripravili so izhodišča za razpravo, otvoritveni nagovor in resolucijo.

Prvi dan zasedanja smo poslušali uvodne nagovore predstavnikov 17 držav, članic OZN iz vseh celin, ki sodelujejo v simulaciji. Dijaki so nastopali v vlogi diplomatov in uporabljali ustrezni diplomatski jezik in protokol zasedanja OZN.

Drugi dan zasedanja se v vsakem komiteju izbira resolucijo z najmočnejšimi argumenti.

Zadnji dan pa poteka simulacija zaključnega zasedanja, na katerem je z glasovanjem vseh delegatov predstavnikov držav izbrana ena skupna resolucija, s katero bi želeli izboljšati odnos do rabe tal in ustrezno ukrepati v skupno dobro.

Naši dijaki so odlični v znanju angleščine, angažirano sodelujejo in zavzeto argumentirajo svoja stališča.

V fotogaleriji vam predstavljamo nekaj utrinkov s tega projektnega srečanja.

Mentorice Erasmus+

Galerija fotografij:

 

 

Dostopnost