Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V soboto, 23. marca, smo nestrpno pričakovali prihod svojih španskih prijateljev iz Kordove. Po prihodu na letališče v Trevisu so si ogledali Benetke, mi pa smo jih sprejeli v večernih urah ter jih odpeljali na svoje domove. Prvi dan izmenjave smo preživeli s svojimi družinami, nekateri na morju, drugi na Gorenjskem. Spremljalo nas je čudovito vreme, sami pa smo poskrbeli za dobro vzdušje. V ponedeljek smo si ogledali Prekmurje, kjer nas tudi slabše vreme ni motilo. Obiskali smo Babičev mlin na Muri (edini še delujoči mlin na reki), Plečnikovo cerkev v Bogojini ter Lončarsko vas v Filovcih, kjer so nam razkazali tipično panonsko hišo in prikazali postopek oblikovanja izdelkov iz gline. Sledil je čas za kosilo, nato smo obiskali vas Ratkovci, kjer smo spoznali izdelovanje izdelkov iz medenega testa. Za konec je vsak okrasil svoje lectovo srce. Spoznali smo tople in srčne ljudi, ki se trudijo ohranjati našo kulturno dediščino in so ponosni na kraje, od koder izvirajo. Na poti domov smo si privoščili odlične trojanske krofe. Poslovili smo se v pričakovanju jutrišnjega dne, ko bomo našim španskim prijateljem razkazali šolo in jih popeljali po našem glavnem mestu.
Torkov dan smo preživeli v Ljubljani in na šoli. Po pozdravu ravnateljice Lidije Žigon je Ana Sušin popeljala španske goste po šoli. Pokazali smo jim šolski vrt na terasi in kratek filmček o nastanku urbanega vrta. Predstavitev je vodila prof. biologije Darja Silan. Ogled smo končali na veliki terasi s skupinsko sliko. Nato smo svojim prijateljem pokazali nekaj znamenitosti našega glavnega mesta, pri čemer nas ni oviral niti močan veter. Sledila je predstavitev slovenščine in Slovenije s kratkim kvizom. Španski dijaki so se preizkusili v branju v slovenščini. Po kosilu v šolski jedilnici smo popoldne nadaljevali program z glasbeno delavnico. Prof. psihologije Marta Movrin nas je v rekordnem času naučila dve slovenski pesmi. Ko smo dodobra ogreli grla, smo dan zaključili v Muzeju iluzij. Razdelili smo se v dve skupini. Prva se je pod vodstvom prof. španščine Urše Kastelic Vukadinovič naužila iluzij, medtem ko se je druga skupina povzpela na Ljubljanski grad, da smo si mesto lahko ogledali še s ptičje perspektive. Nato sta se skupini zamenjali. Polni vtisov smo se že dogovarjali, kaj bomo počeli zvečer.

V sredo smo dan preživeli v Kobaridu. Po slikoviti vožnji prek Rateč, prelaza Predel in Bovca smo se pripeljali v Kobarid. Vmes smo si iz avtobusa ogledali skakalnice v Planici, ki so nas vse osupnile. V Kobaridu smo dopoldne preživeli v Kobariškem muzeju, kjer so nam prikazali življenje vojakov med prvo svetovno vojno na soški fronti ter nam predstavili znamenito Kobariško bitko. Popoldan smo se odpravili prek Napoleonovega mostu ob reki Soči, ki nas je tudi letos osupnila s svojo barvo, do slapa Kozjak, ki nas tudi ni pustil ravnodušne. Ob koncu dneva smo ugotovili, da se naša izmenjava že preveša v drugo polovico.

Končno nas je v četrtek prof. Vizjak pustila malo spati, saj smo se zbrali šele ob desetih na Metelkovi. Obisk hostla Celica je bil nekaj posebnega, saj česa podobnega ne najdeš nikjer na svetu. Posebej nas je navdušila ideja, da se vsakdo tam počuti sprejetega takšen, kakršen je. Prostor, ki je nekoč ljudem jemal svobodo, je postal odprt za kogar koli. Poleg tega smo Špance komaj odvlekli v šolo, saj so se slikali za vsakim vogalom Metelkove. V šolski jedilnici smo nato pripravljali predstavitev za srečanje s starši. Popoldan pa smo se razdelili v dve skupini. Ena je delala poizkuse v kemijskem laboratoriju, druga pa se je v biološki delavnici ukvarjala z izolacijo DNK. Končno smo imeli nekaj več prostega časa za kratko pohajkovanje po Ljubljani in za večerni bowling.

 

 

Dostopnost