Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Deveti Plečnikov tabor je bil naravoslovno usmerjen z osnovnim naslovom Moj odnos do narave.

Potekal je na Pliskavici med 5. in 8. marcem 2013.

Udeležilo se ga je 25 dijakov naše gimnazije, pet dijakov Slovenske gimnazije iz Celovca (ZG/ZRG za Slovence), mentorji pa smo bili:

Boris Kham, vodja + astronomija

Helena Kregar, kemija

Mag. Darja Silan, biologija

Ana Medevešček, športna vzgoja

Dr. Niko Ottowitz, astronomija (gost iz ZG/ZRG za Slovence, Celovec)

Dijaki so bili razdeljeni v tri skupine, ki smo jih določili z žrebom: zelena, rdeča in modra.

Vsaka skupina je obredla tri sklope vaj – astronomijo, biologijo in kemijo tako, da je vsak dan delala v eni predmetni skupini. Program posamezne skupine pa je bil sledeč:

Astronomija (vodja Boris Kham): merjenje solarne konstante, opazovanje planetov, galaksij, Hubblov zakon, merjenje oddaljenosti galaksije M 110 s kefeidami, meritev oddaljenosti supernove SN 1987 A na osnovi opazovanj vesoljskega teleskopa Hubble.

Biologija (vodja mag. Darja Silan): pri biologiji so spoznavali Kras, značilnosti krajine, vodne zbiralnike – kale, življenje na mejicah in suhih zidovih; šli so pogledat jamo z netopirji … Iskali so prve spomladanske živali in rastline …

Kemija (vodja prof. Helena Kregar): kemiki so na Krasu pogledali v procese kraških pojavov ter v nastajanje dveh značilnosti krasa: pršut in teran. Obiskali so vinogradnike in pršutarno in si ogledali postopke izdelave obeh dobrot. Skrbeli so za kulinarične užitke udeležencev tabora z izdelavo sladoleda, naredili so še vrsto krajših zanimivih kemijskih poskusov.

Osnovni program smo morali prilagoditi vremenskim pogojem, saj je ves čas tabora deževalo. Vse skupine so obiskale jamo Vilenica, šle na pohod okoli Pliskovice (Pliskina pot) in opravili dva ogleda: pridelavo medu in kmetijo Petelin, kjer so spoznali izdelavo pršuta (tudi pokušina) in terana.

Zadnji dan so vse skupine poročale o delu na taboru. Izpeljali smo tudi okroglo mizo o taboru, kjer so dijaki lahko povedali svoje vtise in pripombe.

Vsak dan so imeli vodeno športno vzgojo.

Dijaki so morali tudi sami skrbeti za pomivanje posode in za čistočo v domu.

Vodja tabora: Boris Kham

Dostopnost