Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Cankarjev dom vabi dijake na brezplačne delavnice in predavanja v sklopu Liffe 2013.

Drugo preddverje, dvorana E2, brezplačne vstopnice

TO, 12. novembra 2013, ob 13. uri

Andrej Šprah

Od Mržnje do Klipa: mladi v vrtincih nasilja

Predavanje

Sodobna filmska produkcija je prežeta z vidiki in vprašanji nasilja, ki se v svoji brutalnosti stopnjuje na skoraj vseh tematskih in žanrskih ravneh. Filmi za mlade niso nikakršna izjema. Z analizo nekaterih pomembnih mladinskih filmov zadnjih dvajsetih let bomo skušali odgovoriti na vprašanje, kako zelo njihove podobe odražajo resnična družbena razmerja ter kakšen je lahko njihov kratkoročni in dolgoročni vpliv na populacijo, ki so ji namenjeni. Predavanje bodo spremljali odlomki iz obravnavanih filmskih del.  

SR, 13. novembra 2013, ob 13. uri

Metod Pevec

Kako iz literarnega dela lahko nastane dober scenarij

Delavnica

Film je med vsemi umetniškimi produkcijami nekako najbolj vsakdanji. Dober film steče gladko, deluje naravno, vse se zdi na svojem prostoru in samoumevno. Vendar vtis, da je film preprost, precej zavaja. Zakaj je pisanje za film v resnici zahtevno, zakaj je scenarij morda najzahtevnejša pisateljska zvrst in zakaj posledično povsod, tudi v Sloveniji, primanjkuje veščih scenaristov?

ČE, 14. novembra 2013, ob 13. uri

Mitja Reichenberg

V filmu veliko stvari (ne) slišimo in (ne) vidimo

Delavnica

Delavnica je namenjena predvsem prepoznavanju elementov in učinkov ob filmskih primerih, ki nastanejo zaradi tega, ker jih (ne) vidimo in (ne) slišimo. V razumevanju tega je pot do dobrega filmskega pogleda veliko lažja, ob tem pa lahko še zmeraj uživamo – v zavedanju popolne iluzije navidezno gibljivih sličic.

Dodatne informacije: Primož Kristan              T (01) 2417 172       E  primoz.kristan@cd-cc.si    

Dostopnost