Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Astronomski krožek vodi Boris Kham, prof.
Astronomski krožek je potekal ob ponedeljkih. Na rednih srečanjih so se dijaki v septembru, oktobru in decembru pripravljali na prvo šolsko tekmovanje iz astronomije. Predelovali so teoretična in praktična vprašanja. Poglobili so se v Newtonove gravitacijske zakone, v tri Keplerjeve zakone, Hablovo konstanto in Stefanov zakon. Reševali so predloge za tekmovalne naloge.
V začetku decembra je bilo izvedeno tekmovanje na gimnaziji in najboljši je bil Gal Gračanin, ki je dosegel bronasto priznanje.
V naslednjih mesecih do maja so se poglobili v opazovalne vaje in meritve na Soncu. Opazovanja so bila na šolski terasi s posebnim sončnim teleskopom Coronado, s katerim se lahko opazujejo tudi protuberance (izbruhi) na Soncu. Te so tudi fotografirali. Merili so premer Sonca in višino protuberanc. Pri meritvah so dosegli do 5% relativno napako. Na prvi pomladanski dan so merili višino Sonca nad obzorjem in nato določili zemljepisno širino kraja opazovanja in dobili 45,50, kar je soliden rezultat, saj je za Ljubljano 460.
Če želimo opazovati globoko vesolje, potem je Ljubljana preveč svetlobno onesnažena. Tako krožek organizira tudi opazovanja izven Ljubljane. Vsako opazovanje je bilo namenjeno vsem dijakom gimnazije Jožeta Plečnika.

Dostopnost