Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

28. SLOVENSKI FESTIVAL ZNANOSTI – tudi letos s predstavitvami raziskovalnih nalog naših dijakov

Slovenska znanstvena fundacija (SZF) pripravlja že 28. Slovenski festival znanosti, ki bo potekal v Ljubljani med 9. in 15. novembrom 2022 na temo Znanost v vsakdanjem življenju, pod častnim pokroviteljstvom akademika prof. dr. Petra Štiha, predsednika SAZU.

Festivalski dnevi bodo posvečeni trem izjemnim osebnostim – sociologu dr. Thomasu Luckmannu (1927–2016), vizionarju Hermanu Potočniku Noordungu (1892–1929) ter prevajalki in povezovalki slovenskih strokovnjakov in alpinistov z britanskimi Fanny Susan Copeland (1872–1970). Po dveh letih izvedbe na daljavo bo letošnji festival ponovno potekal v živo in hibridno.

Osrednje geslo letošnjega najstarejšega festivala znanosti na Slovenskem  Znanost v vsakdanjem življenju sporoča javnostim, da je potrebno dosežke znanstvenoraziskovalne ustvarjalnosti prenesti k ljudem, v njihovo vsakdanje življenje.

Med znanostjo in vsakdanjim življenjem so številne povezave. Ena izmed njih se nanaša na povezavo med znanostjo in vsakdanjim vedenjem (izkustvom). Mnoga znanstvena področja so se razvila iz vsakdanjih izkušenj, po začetnih obdobjih pa so se zaradi razlik v načinu razmišljanja in delovanja oddaljila med sabo.

Potrebe po razumevanju narave in družbe, procesov in dogodkov, sprememb in posledic so ljudi spodbudile, da so v svoje vsakdanje vedenje vključili določena znanstvena spoznanja. Zlasti tista, ki predstavljajo del splošne pismenosti, npr. glede oblike in položaja Zemlje v vesolju, glede sile težnosti, evolucije na našem planetu itd. Velik del znanstvenih odkritij ali spoznanj pa še vedno ni vključen med vsakdanja izkustva. Izziv za vsakega tako predstavljajo vsebine letošnjega slovenskega festivala znanosti.

Letošnji mladi raziskovalci GJP, ki bodo predstavili svoje raziskovalne naloge širši publiki, so: Žiga Vaupotič, Tian Vesel (3. A) in Daniil Gainullov (3. D).

Kdaj? Sreda, 9. 11. 2022, ob:

14.50-15.15  Verižna fontana. Žiga Vaupotič in Tian Vesel, 3. A

15.20-15.45  Analiza sončnih celic kot nadomestni vir energije za Slovenijo. Daniil Gainullov, 3. D

Kje? Prešernova dvorana SAZU, Novi trg 4, Ljubljana

Lepo povabljeni k predavanjem in predstavitvam!

Koordinatorica raziskovalne dejavnosti na GJP, mag. Darja Silan

Program

Dostopnost