Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V petek, 10. marca, smo dijaki 2. A v okviru študija okolja obiskali Komunalno podjetje Vrhnika.

Tam zbirajo, sortirajo in odvažajo odpadke. Na predavanju smo izvedeli veliko o tem, kako vse skupaj deluje. Dobili smo tudi nekaj napotkov, ki bi omogočili lažje ločevanje in sortiranje odpadkov. Nato smo se odpravili na ogled sortirnice odpadkov. Tam delavci ročno prebirajo mešane odpadke ob tekočem traku. Imajo več različnih delov, na katerih se odvijajo različna ločevanja. Zbirni center je namenjen vsem in tja lahko odvažamo pohištvo, nevarne snovi itd. Imajo tudi prostor, kjer zbirajo podarjene predmete. Na delavnicah, ki jih organizirajo za mladino, naredijo nekaj uporabnega iz njih.

Podjetje Saubermaher za KP Vrhnika odpadke stiska v kocke in jih odvaža v reciklažo. Odpadke ločujejo po klasifikacijskih številkah – izvedeli smo, da obstaja 65 vrst odpadkov. To omogoča lažje razporejanje odpadkov.

Ogledali smo si tudi kompostarno, v kateri pridelajo do 7.000 ton komposta letno.  Iz 10.000 ton surovin pridelajo 3.500 ton komposta. Odvažajo ga kmetje in prebivalci v okolici Vrhnike.

Na področju KP Vrhnika dela tudi čistilna naprav za odpadne vode s področja občine in okolice. Ogledali smo si mehansko in biološko čiščenje vode: proces poteka v štirih prezračevalnih bazenih, kjer bakterije razgradijo nečistoče in na koncu očiščena voda odteče v Ljubljanico, ki teče mimo čistilne naprave.

Danijela Todorović , 2. A

 

 

 

 

 

 

Dostopnost