Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

S petka na soboto, 6./7. december 2013, smo izpeljali mali astronomski tabor na Krimu (1107 nm). Tabora se je udeležilo 11 dijakov Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana in pet dijakov Elektrotehniško-računalniške strokovne šole in gimnazije Ljubljana Vegova. Opazovanje dijakov so usmerjali trije mentorji, prof. Boris Kham in prof. Daša Roznus (Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana) in prof. Rasto Snoj (Vegova).

Ison 3Ison 2

Na Krimu nas je sprejelo lepo jasno in nekoliko mrzlo vreme. Nebo je bilo posejano z zvezdami in lepo smo opazili Rimsko cesto in značilna ozvezdja za ta čas: Veliki in Mali medved, Andromeda, Pegaz Kasiopeja, Orion, Bik, Kočijaž, Mali in Veliki pes itd. V prvem delu noči (20h – 1h) smo se najprej pripravili na opazovanje, nato pa smo odšli na plano (pred kočo) in v globino vesolja, od galaksije do galaksije, od kopice do kopice. Prodirali smo z našimi časovnimi stroji (teleskopi) 10, 100, 1000, 10 000, 1 000 000, 100 000 000, 1000 000 000 … let v preteklost. V teleskopih so žarele galaksije M31, M82, M81 …, meglica M42 in planet Jupiter. Toda mraz je pritiskal in teleskopi so se začeli rositi, zato smo jih ovili in segrevali. Hlad je lezel v kosti in smuknili smo počivat tja do štirih zjutraj, ko smo vstali in šli spet pod zvezdnato nebo, da ujamemo »nadomestni« komet LOVEJOY, ker je komet stoletja ISON izparel, ko je šel 28. novembra 2013 preveč blizu Sonca (očitno ni bil pozoren). Komet je lepo žarel že v daljnogledu 10 x 50, v teleskopu pa smo opazili, da ima zelenkasto glavo in razgiban rep. Uživali smo. Po kometu smo še malo pogledali globoko vesolje, zvezdno gručo M13 in ostanek supernove M1, imenovane Rakovica. Dijaki so komaj čakali, da so dobili dovoljenje, da smuknejo nazaj pod toplo odejo, kajti zjutraj se je mrazu pridružil še mrzel veter, ki je prodiral do kosti. Nekaj dijakov je z mentorjem še vztrajalo pri opazovanju, a potem je mraz le bil premočan in so smuknili na toplo. Mentor je ostal nato sam in zbral vtise noči in se ravno tako pognal na toplo.

 

Zjutraj je bil čudovit jasen dan. Občudovali smo slovenske gore, ki so se jasno risale na obzorju od Triglava pa do Trdinovega vrha. Kako lepa je Slovenija!

Veseli smo se vrnili domov z obljubo, da pomladi ponovimo lov na galaksije.

Boris Kham

Dostopnost