Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

V lanskem šolskem letu je naša Ekošola izvedla precej uspešnih projektov. Eden med njimi je bil tudi sodelovanje na mednarodnem natečaju Okolje in inovacija (Toyota Environment and Inovation Competition) pod okriljem Ekošole Slovenija v sodelovanju s Toyoto. Dijak 4. A Rok Mokorel je pod mentorstvom prof. Helene Kregar in ob pomoči prof. Roberta Jamnika uspešno dokončal projekt  S kolesom na vlak in v šolo. Izdelal je prototip naprave za varen transport kolesa v železniškem vagonu in izdelal spletno stran projekta, ki bi dijake povezovala in navduševala za kolesarje kot trajnostno obliko mobilnosti.

Danska 1 Danska 2
​Rok je po končanem projektu je v septembru odšel na ekskurzijo na Dansko,  ki jo vsako leto organizira Društvo slovensko danskega prijateljstva. Tole je pismo nam je poslal po povratku:

Vrnil sem se s potepanja po Danski in s seboj prinesel veliko veliko spominov in vtisov o tej severni deželi. Nastopali smo na različnih danskih šolah in predstavljali Slovenijo. Na teh predstavitvenih večerih smo skupaj z Danci tudi zaplesali, polko seveda. Posebna sta bila dneva, ki smo jih preživeli pri danskih vrstnikih in tako prišli v stik z njihovo kulturo. Prvi vtis je bil, da so zelo zadržani, saj niso navajeni plesanja. Ko jih bolje spoznaš, pa ugotoviš, da so prijetna družba. Šole so glede urejenosti na zelo visokem nivoju, kar pa velja tudi za druga področja. Navadno imajo na vsaki šoli dovolj prostora za kvalitetno preživljanje prostega časa (kavči na hodniku, družabna soba). Zapiske si delajo v celoti na elektronske naprave, vendar priznavajo, da so se s tem razvadili in imajo težave s pisanjem.  Presenetilo me je, da na njihovih šolah nimajo posebnega osebja za čiščenje, ampak za to skrbijo učenci. Moralne vrednote, ki se jih tam naučijo, pa se poznajo na celotnem družbenem življenju. Spregledati nisem mogel tudi številnih vetrnih elektrarn, ki so nas spremljale povsod na poti. 

Izkušnja je bila izredno pozitivna in bi se vam še enkrat zahvalil za izlet.

Lep pozdrav

Rok​

Danska Andrsen Danska 5

Danska 4 Danska 3

 

 

Dostopnost