Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Vabimo vas na enotedenski benefit za pomoč azilantom in prosilcem za azil, ki ga pripravljamo dijaki različnih ljubljanskih gimnazij (Poljane, Bežigrad, Šuba).

 

Dijaška neformalna pobuda “Param dokso” vas 

med 27. februarjem in 4. marcem vabi na benefit

“Čez vse meje”.


Dijakinje in dijaki ljubljanskih gimnazij smo se povezali v iniciativo pod imenom Param dokso. Iniciativa je nastala z namenom nadgradnje predhodnega delovanja znotraj šolskih časopisov in medgimnazijskih organizacij.

Benefit bo vključeval serijo predavanj na temo tako imenovane begunske problematike, družabne dogodke, impro nastop, vse skupaj pa se bo zaključilo s koncertom. Ves denar, nabran s prostovoljnimi prispevki, bo porabljen za pomoč azilantom in prosilcem za azil v Sloveniji brez posredovanja humanitarnih inštitucij. Primarni namen benefita je ozaveščanje in izobraževanje javnosti o dogajanju na mejah, o državah, iz katerih prihajajo begunci in odzivih na njihov prihod.


URNIK DOGODKOV

SOBOTA, 27. 2.

/ atrij ZRC SAZU / 19.00
Arne Zupančič je novinar Radia Študent. Govoril bo o balkanski migrantski poti od Sirije in Iraka do Evrope. Sam je lansko leto obiskal Sirijo, potoval z begunci po delih njihove poti, pred kratkim pa se je odpravil tudi na novinarsko potovanje v Turčijo, Makedonijo in Kosovo.

NEDELJA, 28. 2.

Galerija Alkatraz Metelkova / 15.00
Likovna delavnica za otroke, ki jo bosta vodila prosilec za azil iz Afganistana Tani in študentka ALUO Tisa Neža. Na delavnico se lahko prijavite preko e-maila na paramdokso@gmail.com

Cafe Kolaž / 19.00

Pogovorni večer z novinarko Dnevnika Kristino Božič o tem, kako slovenske politike proti beguncem ponavljajo že preizkušene, neučinkovite evropske recepte ilegalizacije ljudi, od katerih žanjejo koristi le varnostna in vojaška industrija. Poleg nje bo ilustratorka Samira Kentrić spregovorila o poenostavljanju in manipuliranju z idejo izrednega stanja v času beguncev na poti ter o upodabljanju tujstva.

PONEDELJEK, 29. 2.

atrij ZRC SAZU / 17.00
Pogovor z dvema prosilcema za azil v Sloveniji iz Sirije in Egipta. Govorila bosta o razmerah v svojih državah, o razlogih za odhod iz njih in za prihod v Slovenijo, o poti in o situaciji prosilcev za azil pri nas.

atrij ZRC SAZU / 19.00
Erik Valenčič je neodvisni novinar. Predstavil bo situacijo širom afriškega Magreba. Preko lastnega slikovnega in video gradiva bo govoril o paravojaških milicah, begunskih taboriščih in različnih akterjih, ki opredeljujejo razmere severnoafriškega ozemlja od Somalije do Zahodne Sahare.

TOREK, 1. 3.

Pritličje / 17.30
Jernej Kaluža, Mirt Komel in Tadej Troha so filozofi, ki se ukvarjajo z družbeno kritiko. Osredotočili se bodo na navidez nedolžne pogoje za vzpostavitev ksenofobnega diskurza. Obravnavali bodo tudi problem brezdržavljanskosti v post državljanski dobi.

Pritličje / 19.30
Helena Milinković (voditeljica Globusa), Katja Lihtenvalner (poročevalka iz Aten), Vasja Badalič (poročevalec iz Afganistana in Pakistana) bodo predstavili situacijo v Afganistanu in Pakistanu, razloge za migracijo in problematične vidike vračanja beguncev v ti dve državi. Prav tako bodo spregovorili o problemih beguncev v Grčiji in odzivih lokalnega prebivalstva nanje. Gost bo tudi Faysal Hashi Warsome, azilant iz Somalije, ki bo govoril o svoji poti in socialni poziciji azilantov in prosilcev za azil v Sloveniji.

SREDA, 2. 3.

Gledališče Glej / 17.30
Literarni večer s Petro Meterc, novinarko Radia Študent in avtorico radijske oddaje Tu pa tam. Predstavljeni bodo odlomki proznih del ter poezija sodobnih sirskih avtorjev.

Pritličje / 19.30
Erika Čigon in Nada Pretnar, ki delujeta v okviru BDS Slovenija, bosta govorili o izraelski okupaciji Zahodnega brega in Gaze, o položaju Palestincev na okupiranih ozemljiih in o begunskih tokovih od tam v Evropo tekom zgodovine in sedaj.

ČETRTEK, 3. 3.

Stara mestna elektrarna / 18.00
Andrej Kurnik, doktor politoloških znanosti, in Izidor Ostan Ožbolt, član Študentske Iskre, bosta predstavila okoljske probleme v Sahelu v povezavi s korporativnim izkoriščanjem. Predstavila bosta tudi možnosti skupnega boja proti politikam militarizacije, zapiranja mej in ekonomskega izkoriščanja.

Stara mestna elektrarna / 20.00
Rajko Muršič in Slovensko etnološko in antropološko društvo KULA bodo predstavili antropološki vidik tako imenovane begunske krize in problem (samo)razumevanja fašizacije zahoda.

PETEK, 4. 3.

Športno društvo Tabor / 14.00
Košarkarski in nogometni turnir. Kar se ne bo razrešilo na okroglih mizah, se bo na igrišču! Prijave niso potrebne, je pa čista športa obutev.

Socialni center Rog / 19.00
V predstavi IGLU šov vas bodo improvizatorji zabavali s kratkimi improvizacijskimi skeči, ki bodo vsebovali vse, kar znajo – humorna igra, filmski žanri, hitri dialogi, napetost, akcija, petje in dinozavri. No, dinozavrov ne moremo 100% zagotoviti, ostalo pač. Pri norem vrtiljaku se jim bo pridružilo občinstvo, ki bo s svojimi predlogi sooblikovalo predstavo!

Menza pri koritu / 21.00
koncert: line-up bo razkrit v kratkem


Več info na: https://www.facebook.com/paramdokso/

Dostopnost