Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Dijake vabimo na Plečnikov tabor, ki bo od petka, 29. septembra, do nedelje, 1. oktobra 2023, v hostlu Panorama nad Portorožem. Namenjen je vsem dijakom naše gimnazije (1., 2., 3. in 4. letnika).

Letošnji Plečnikov tabor bo potekal sredi mediteranske narave, na hribu s čudovitimi pogledi nad Portorožem v Hostlu Panorama in v njegovi okolici.

Namen tabora je interdisciplinarno raziskovanje in spoznavanje narave, pridobivanje različnih znanj skozi naravo in naravno okolje, druženje in delo v mešanih skupinah dijakov različnih letnikov ter obilo gibanja, iger in športa ob vodi. 

Cena tabora: Predvidoma 140 € na dijaka. Možno je plačilo v dveh obrokih. Cena vključuje bivanje (polni penzion), prevoz, najem športne opreme, spremstvo.

Prijave: Izpolnjeno prijavnico pošljite na ana.medvescek@gjp.si ali jo v fizični obliki oddajte v zbornici v predalček prof. Ane Medvešček. S predprijavo pohitite, saj je število mest omejeno. 

OIV: Dijaki dobijo 40 ur za OIV. 

Ana Medvešček, prof. ŠVZ

________________________________________________________________ 

KRATEK OPIS PREDVIDENIH DELAVNIC: 

Živalstvo Slovenskega primorja – fotografska delavnica (prof. Jakob Konda)                                      

Delavnica se bo izvajala v dveh delih – v teoretičnem in praktičnem. Med teoretičnim delom delavnice se bomo naučili osnov fotografiranja živalskega sveta, pogovorili pa se bomo tudi o najpogostejših živalskih vrstah, ki jih lahko najdete na obali in okolici. V drugem delu bomo pridobljeno znanje prenesli v prakso in se preizkusili v fotografiranju živali, ki jih bomo poiskali v okolici strunjanskih solin. Ko bodo fotografije posnete, bomo izbrali najboljše, natančno določili vrsto živali na njih in se naučili napisati kratke predstavitve le-teh. Delavnica se bo izvajala le v primeru lepega vremena. 

Kaj potrebujem? Boljši fotoaparat (po želji) in/ali mobilni telefon, udobno obutev, ki se lahko umaže in je primerna za hojo.

Raketa – praktično s fiziko (prof. Damjan Delač)

Spoznali bomo fizikalni princip, po katerem delujejo rakete, od česa je odvisen maksimalni pospešek in od česa je odvisno, koliko lahko raketa spremeni svojo hitrost, ter izdelali enostavno raketo in prototip postopno izboljšali. Preverili bomo, kako optimizirati višino, ki jo raketa doseže, in poskusili izmeriti, katera poleti najvišje. 

Biološko terensko delo v Krajinskem parku Strunjan (prof. Helena Črne Hladnik)

Ogledali si bomo tematske krožne poti “Strunjan v podobah morja”. Terensko delo bo potekalo s poudarkom na preučevanju biodiverzitete morske flore in favne. 

Človeško telo in njegove supermoči (prof. Anja Gržinič)

Pri vsakdanjem gibanju sodelujejo kosti s sklepi, mišice in skrivna komponenta fascija. Kako uporabljamo te gibalne komponente,  opredeljuje, kako se gibamo. Vsak človek ima v sebi določene slabe in dobre gibalne vzorce, ki jih s ciljnim delom lahko spremenimo.

Čaka vas gibalna delavnica! 

Šport (prof. Ana Medvešček)                                                                                                                              

Glavna športna aktivnost bo spoznavanje Primorja in okolice z električnimi kolesi, ki nam omogočajo lažje doseganje in vzdrževanje višjih voznih hitrosti, lažje in manj naporno premagovanje hribov ter bolj razgibanega terena, lažje premagovanje daljših razdalj in enačijo možnosti za vse kolesarje, ne glede na stopnjo fizične pripravljenosti. Poleg kolesarjenja bomo najpogumnejši skočili v morje.

Dostopnost