Skoči na glavno vsebino
+386 1 620 42 00 info@gjp.si

Od 27. marca do 3. aprila 2016 smo gostili 22 španskih dijakov in 2 profesorja mentorja iz Córdobe.

V nedeljo, 27. 3. 2016, so okoli 19. ure na Dolgi most prišli španski dijaki. Vsi smo jih že nestrpno pričakovali. Ko smo jih pripeljali v svoje domove, smo jih najprej predstavili svojim najbližjim. Po večerji so kmalu zaspali, saj so bili izmučeni od napornega potovanja.
Velikonočni ponedeljek, 28. 3., smo preživeli z družino. Nekateri so odšli v Postojnsko jamo, v Lipico, na slovensko obalo, drugi so šli na velikonočni zajtrk k svojim starim staršem, spet drugi smo se sprehodili po središču Ljubljane. Zvečer pa smo imeli majhno zabavo, kjer smo vsi uživali.
V torek, 29. 3., smo imeli prve dejavnosti v šoli. Španskim vrstnikom smo pripravili kviz o Sloveniji. Nagrada za pravilen odgovor je bila Prešernova kroglica. Na koncu je seveda vsak dobil po eno. Nato je sledil tečaj slovenščine, kjer so se naši tujci naučili pozdraviti in navezati prvi stik s sogovorcem. Izvedeli so, da ima slovenščina dvojino. Brali so tudi naše priimke, kjer smo se vsi pošteno nasmejali. Na koncu smo zapeli še slovensko zimzeleno uspešnico Moje sonce. Po polurnem odmoru smo se slovenski dijaki razpršili po Ljubljani, vsak je predstavljal določeno znamenitost, Španci pa so se razdelili v dve skupini. Ko so Španci prišli do posamezne znamenitosti, smo jim v španščini povedali nekaj zanimivosti o njej. Po ogledu prestolnice nas je v jedilnici čakalo kosilo. Po kosilu pa smo se odpravili na Ljubljanski grad, kjer smo si ogledali tudi kratek film, kako in kdaj je grad nastal. Po ogledu smo odšli domov, zvečer pa smo se nekateri dobili v centru Ljubljane.
V sredo, 30.,3., smo se ob 8. uri zjutraj dobili na Dolgem mostu. Odšli smo na Vogel, kjer smo se sankali, hodili s krpljami in se seveda kepali. Vsi smo zelo uživali. Nato smo odšli v Radovljico, kjer smo izdelali lectova srca. Nekateri so jih podarili svojemu paru, drugi svojim staršem, tretji pa svoji simpatiji. Sledil je obisk Bleda, nad katerim so bili vsi Španci navdušeni. Poizkusili so tudi blejsko kremno rezino, vendar ni bila vsem všeč, saj v Španiji nimajo nobene podobne sladice in niso navajeni na tak okus. Po prihodu v Ljubljano smo odšli domov, kjer smo vsi zgodaj zaspali, saj je bil za nami naporen dan.
V četrtek, 31. 3., nam je prof. Darja Mlakar v angleščini predstavila prvo in drugo svetovno voljno pri nas. Vsi smo vneto poslušali. Po pouku zgodovine smo obiskali RTV Slovenija, pokazali so nam, kako poteka snemanje informativnih oddaj ter kako se pripravi in uredi voditelje. Obisk RTV-ja je bil nekaj novega tudi za večino Slovencev. Nato smo v Tivoliju priredili nogometno tekmo, kjer smo se še bolj povezali, saj nismo igrali Slovenci proti Špancem, temveč smo bili pomešani. Po nogometni tekmi smo malicali, nato pa smo odšli na ogled hostla Celice na Metelkovi. Popoldan smo imeli prosto. Proti večeru pa smo naše španske prijatelje peljali v BTC.
V petek smo ob 9. uri začeli z izdelavo plakatov o izmenjavi. Bili smo veseli, saj smo se spominjali lepih trenutkov, hkrati pa smo bili tudi žalostni, saj smo se zavedali, da bo izmenjave kmalu konec. Po izdelavi plakatov smo imeli prosto, popoldne pa so prišli starši, za katere smo predstavili kratek film s slikami o preteklem tednu in tednu v Španiji. Po koncu filma so nam španci tudi zapeli nekaj pesmic, nekateri pa so tudi zaplesali. Na koncu nam je Tadej zapel in zaigral nekaj pesmi. Sledilo je druženje ob slaščicah, ki so jih pripravili starši. Naši starši so imeli priložnosti tudi spoznati španska profesorja. Popoldan smo imeli prosto, zvečer pa smo imeli zopet majhno zabavo.
V soboto smo odšli na ogled Partizanske bolnice Franja. Nato pa smo odšli v Tolmin na ogled reke Soče, nad katero so bili Španci zelo navdušeni, saj še niso videli tako lepe in čiste reke. Ko smo se vrnili v Ljubljano, smo si v neki restavraciji ogledali El Clásico. Ko je bilo tekme konec, smo odšli domov, saj so Španci čez par ur morali oditi.
V nedeljo ob 2.30 uri zjutraj so morali biti na Dolgem mostu, kjer jih je čakal avtobus. Slovo je bilo težko in žalostno.

Luka Šenica, 2. C

 

Izmenjava 2016_1 Izmenjava 2016_2Izmenjava 2016_3

Dostopnost